OPASNO HODOČAŠĆE

Dva milijuna muslimana krenulo na Arafat

11.09.2016 u 11:43

Bionic
Reading

Gotovo dva milijuna muslimanskih vjernika u nedjelju je krenulo na goru Arafat blizu Meke u Sudijskoj Arabiji kako bi obilježili vrhunac godišnjeg hodočašća. Mnoštvo hodočasnika krenulo je prema gori Arafatu koju zovu i Jebal Al-Rahma ili Gora milosrđa, brežuljak gdje je prorok Muhamed prije više od 14 stoljeća održao svoju posljednju propovijed.

Saudijske vlasti i ove su godine pojačale mjere sigurnosti na svetim mjestima tijekom svih pet dana hodočašća koje je počelo u subotu, kako bi se spriječio stampedo poput onoga koji je prošle godine rezultirao stotinama mrtvih. Po službenim podacima smrtno je stradalo 769 osoba, a neovisni izvori govore o oko 2000 mrtvih.

Zasad se sve odvija bez poteškoća, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Mansuf al-Turki.

Hodočasnici odjeveni u bijelo krenuli su u zoru iz doline Mine, gdje je u subotu hadž počeo molitvom i šutnjom, prema sedam kilometara udaljenom Arafatu.

U podne će vjernici sudjelovati na zajedničkoj molitvi u džamiji Nameri, podignutoj na mjestu gdje je Muhamed molio idući na hodočašće, a ostatak dana provest će u molitvi. Sa zalaskom sunca, hodočasnici će krenuti prema dolini Muzdalifahu, nekoliko kilometara dalje, gdje će provesti noć.

U ponedjeljak će se vratiti u Minu, gdje će žrtvovati životinju u spomen na žrtvu praoca Abrahama koji je po Božjem nalogu htio žrtvovati svojeg sina Izaka. Taj obred označava početak velikog blagdana Kurban bajrama.

Preostala dva dana hadža vjernici će ostati u Mini gdje će kamenovati crni kameni blok, simbol sotone (šejtana), čime potvrđuju svoju spremnost da se odreknu zla. To je posljednji i najpogubniji obred hodočašća, tijekom kojega su proteklih godina u stampedu pogibale stotine ljudi.

U ovogodišnjem hadžu, po službenim saudijskim podacima, sudjeluje oko 1,8 milijuna muslimana. 1,3 milijuna muslimanskih vjernika stiže iz 164 zemlje svijeta, a ostalo su domaći hodočasnici.