RIJEČKO TUŽITELJSTVO

Dva 'martićevca' optužena za ratni zločin

19.05.2015 u 07:23

Bionic
Reading

Zbog ratnog zločina nad hrvatskim zarobljenicima 1991. i 1992. u Staroj Gradiški riječko Županijsko državno odvjetništvo je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv dvojice tzv. martićevaca, državljana Republike Srbije starosti 59 i 66 godina

Kako se obojica nalaze u Srbiji i nisu dostupni hrvatskom pravosuđu za njima je izdana međunarodna tjeralica i određen im je istražni zatvor, izvijestilo je riječko tužiteljstvo na svojoj internetskoj stranici.

Dvojicu optuženih pripadnika tzv. Martićeve policije tužiteljstvo sumnjiči da su od studenoga 1991. do svibnja 1992. u Staroj Gradiški držali u neprimjerenim i neljudskim uvjetima 36 pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava Policijske postaje Slunj i Zbora narodne garde. Kao čuvari u logoru oni su zajedno s drugim nepoznatim čuvarima psihički maltertirali zarobljenike, naizmjenično iz polijevali hladnom i toplom vodom te ih potom tjerali da takvi stoje na zimi, uskraćivali im hranu i vodu i stalno ih fizički zlostavljali udarajući ih rukama, nogama, pendrecima, kablovima i drvenim palicama, tvrdi tužiteljstvo.

Istragom je utvrđeno da su neki od zarobljenika pritom zadobili teške tjelesne ozljede, dok je svima je narušeno zdravlje.

Na taj način optuženi su postupili protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti i postupanju s ratnim zarobljenicima u vrijeme sukoba između aktivnog i rezervnog sastava JNA i teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine te policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske na tom području.