VIŠKOVI NA ZALIHAMA

Dužnosnik iz BIH pogodovao tvrtki iz Hrvatske u prodaji oružja

20.09.2018 u 21:47

Bionic
Reading

Državna policijska agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH zaplijenila je u četvrtak dokumentaciju iz ministarstva obrane u Sarajevu zbog sumnje da je jedan bosanskohercegovački dužnosnik pogodovao neimenovanoj hrvatskoj tvrtki u prodaji viškova naoružanja i streljiva čime je proračun te zemlje oštećen za iznos veći od 6,3 milijuna maraka (oko 2,7 milijuna eura)

Kako je priopćeno iz SIPA-e, njezini inspektori su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine u prostorijama ministarstva obrane BiH izuzeli izvornu dokumentaciju koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i streljiva jednoj tvrtki iz Hrvatske, kojoj nije naveden naziv, tijekom 2010. godine po ugovorima koji su ranije skopljeni.

Pojašnjava se kako su bivše Federalno ministarstvo obrane i Republička uprava za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme sklopili ugovor s neimenovanom tvrtkom iz Hrvatske tijekom 2003. i 2004. godine, dok je anekse na te ugovore sklapalo ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine.

Precizira se kako je osumnjičena osoba izmijenila bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivala velike količine naoružanja i streljiva koje je teže prodati na tržištu, a istodobno povećala naoružanje i većinom streljivo koje je kupcu bilo lakše prodati.

Na taj je način, kako bi udovoljila zahtjevima tvrtke iz Hrvatske, oštetila proračun institucija Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od oko 6.3 milijuna maraka. Ministarstvo obrane BiH je tijekom 2013. godine prijavilo pojedince iz ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH koji su sudjelovali u nezakonitom rješavanju viškova naoružanja.