PLAŠE IH PROSVJEDI

Dužnosnici HDZ BiH-a u strahu za svoju sigurnost

11.06.2013 u 22:01

Bionic
Reading

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) do daljnjega neće sazivati sjednice Vijeća a dužnosnici HDZ-a BiH neće sudjelovati u radu tih državnih tijela vlasti ističući da ne postoje sigurnosni uvjeti za njihovo održavanje u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu, objavljeno je u utorak nakon zajedničkog susreta visokih dužnosnika HDZ-a BiH

Na višesatnom sastanku u Mostaru zaključeno je da je za nastavak rada državnih u zgradi zajedničkih institucija potrebno omogućiti 'sigurnosne uvjete za normalno funkcioniranje svih tijela vlasti i svih zaposlenih u njima' jer to sada nije moguće zbog prošlotjednih prosvjeda u glavnom gradu koji su se pretvorili u nasilnu višesatnu talačku krizu.

'Sjednice Vijeća ministara se po poslovniku održavaju u sjedištu Vijeća ministara u zgradi parlamenta. Trenutačno ne postoje uvjeti za to. Kada se steknu uvjeti, održavat će se sjednice tamo', rekao je Bevanda na konferenciji za novinare. Ocijenio je kako se stvorilo 'zatrovano ozračje' u javnosti te da postoji rizik s nastavkom rada u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu budući su zakazale policijske i druge agencije za osiguranje reda.

'Prerizično je dovesti jednoga zaposlenika da mu se dogodi ono što im se događalo u četvrtak kada su mirni građani cipelarili zaposlenike koji su nakon radnog vremena pokušali otići svojim kućama', rekao je Bevanda i dodao da je u četvrtak ukradenim vozilima bio blokiran promet ispred zgrade zajedničkih institucija što najbolje govori o prosvjednicima koji su se uključili u cijelu organizaciju.

Predsjednica kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Borjana Krišto istaknula je kako ne postoji urota oko organizacije prosvjeda te da su i posljednja događanja rezultat nepravednog ustroja zemlje. 'Smatramo da se samo uređenjem BiH kao zajednice jednakopravnih naroda i građana mogu riješiti unutarnji problemi i otvoriti put ka euroatlantskoj budućnosti', dodala je.

Ona se složila da ne postoje sigurnosni uvjeti za rad u državnim institucijama. 'Institucije sustava koje bi trebale biti u funkciji zakona nisu odgovorile svojim potrebama i smatramo da je moguće nastaviti rad bez ikakve prisile tek poslije njihovog detaljnog izvješća, analize i procjene stanja i kada se steknu sigurnosni i politički uvjeti. U ovome trenutku ne postoje normalni uvjeti za funkcioniranje tijela vlasti u BiH', dodala je Krišto koja je i potpredsjednica HDZ-a BiH.

U zaključcima izdanim nakon sastanka HDZ-ovi dužnosnici su izrazili razumijevanje o potrebi hitnog prihvaćanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, kao i demokratskog prava na izražavanje nezadovoljstva mirnim prosvjedima. Istodobno su osudili djelovanje izvan zakona kao i zloporabu koja dolazi od strane političkih stranaka, udruženja građana, pojedinaca ili drugih organizacija.

Prosvjedi koji su organizirani prošloga tjedna prerasli su u talačku krizu visokih državnih dužnosnika, zastupnika i uposlenika te brojnih stranih diplomata i bankara. Danas su u Sarajevu održani novi, još masovniji prosvjedi ali zgrada zajedničkih institucija u to vrijeme bila je poluprazna.