kontroverzna politika

Duterte učvršćuje vlast na Filipinima preuzimanjem kontrole u Senatu

22.05.2019 u 11:12

Bionic
Reading

Saveznici Rodriga Dutertea preuzeli su kontrolu u Senatu na izborima na sredini mandata, predajući filipinskom predsjedniku posljednju instituciju koja se još odupirala njegovoj kontroverznoj politici, pokazuju službeni rezultati objavljeni u srijedu

Senat, kojega se polovina, ili 24 mjesta, obnavljala na ovim općim i lokalnim izborima, tradicionalno se smatra neovisnijim o izvršnoj vlasti od Zastupničkog doma. Već tri godine ima presudnu ulogu u zaustavljanju nekih spornih inicijativa predsjednika Dutertea.

Duterteovi saveznici su osvojili devet senatorskih mjesta na izborima 13. svibnja, a druga tri su pripala neovisnim kandidatima, priopćile su u srijedu izborne vlasti.

Predsjednik koji je zadržao većinu od 297 mjesta u donjem domu, sada kontrolira 15 od 24 mjesta u Senatu.

Tako ovi rezultati omogućuju predsjedniku države da provede svoje sporne projekte ponovnog uvođenja smrtne kazne i reforme ustava.

'Jasno je da će dobiti potporu kad predloži nacrte zakona koji su dosad bili u blokadi', rekao je za AFP politolog Ramon Casiple.

Duterte koji je izabran 2016. na meti je kritika zapadnih zemalja zbog svoje politike žestokog obračuna s krijumčarima droge i ponekad nepristojnog izražavanja.

U ratu s drogom redarstvene snage su ubile više od 5.300 krijumčara i ovisnika, po podacima koje su objavile vlasti.

Udruge ocjenjuju da bi taj broj mogao biti i trostruko veći i mogao bi se ocijeniti kao zločin protiv čovječnosti.

No predsjednik je unatoč svemu i dalje veoma popularan na otočju, napose zbog svog izravnog govora, pa ga neki Filipinci smatraju vjerodostojnim zaštitnikom od neučinkovitosti za koju optužuju tradicionalne političke elite.