NEVOLJE I U SLAVONSKOM BRODU

Duspara zbog ovrhe traži pomoć države

09.06.2009 u 19:56

Bionic
Reading

Pošto je na adresu grada Slavonskoga Broda iz područnog ureda Porezne uprave stiglo rješenje o ovrsi od 21 milijun kuna zbog izgubljenog spora s tvrtkom Novogradnjom, gradonačelnik Mirko Duspara na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da se za pomoć obratio mjerodavnim institucijama i premijeru Ivi Sanaderu. Premijerovu će pomoć trebati i Osijek. Tamo dug iznosi 15 milijuna kuna, te se očekuje blokada Porezne uprave

Provođenje ovrhe dovelo bi u pitanje funkcioniranje šestog grada po veličini u zemlji, poručuje Duspara. I posljednja prijetnja ovrhom dio je priče oko 'slučaja Korčula', koja grad pritišće već sedam godina. Tvrtka Novogradnja tužila je grad zbog izvedenih, a nenaplaćenih radova u gradskom odmaralištu na otoku Korčuli i na svim instancama dobila spor pa joj grad po posljednjim izračunima duguje 50 milijuna kuna. Kako je Novogardnja u blokadi i pred stečajem, država je svoj porezni dug od te tvrtke koji iznosi 21 milijun kuna krenula naplatiti ovrhom na gradski proračun.

Nakon primitka rješenja grad je odmah krenuo u bitku da se ona zaustavi. Gradonačelnik Duspara podsjetio je kako je odmaralište na Korčuli gradu nakon poništene privatizacije darovnim ugovorom 2000. godine vratila Vlada Republike Hrvatske.

Slučaj negdašnjega ferijalnog odmarališta na Korčuli seže u 1989., kad je Ferijalni savez s Novogradnjom potpisao ugovor o dogradnji dvaju objekata. Kako radovi nisu naplaćeni, ta je građevinska tvrtka tražbine htjela naplatiti sudski. Kad se početkom 90-ih godina Ferijalni savez raspao, odmaralište je postalo državno vlasništvo koje je država 2000. vratila gradu.

Država se obvezala nekretninu osloboditi svih dugova, ali to nije učinila, rekao je Duspara i dodao da zato sada od vlade traži pomoć. Ako se ne nađe rješenje, kako je istaknuo, vratit će dar koji im je već nanio previše štete, a bude li potrebno, pravdu će potražiti i na europskim sudovima. Podsjetio je i kako je Hrvatski fond za privatizaciju donio rješenje po kojemu sporna tražbina zbog koje je Novogradnja tužila grad i nije njezino vlasništvo, no prije nekoliko tjedana Upravni je sud to rješenje poništio.

Ne možemo komentirati odluke pravosuđa, no u darovnom ugovoru koji je Vlada Republike Hrvatske 2000. sklopila s gradom Slavonskim Brodom u jednom članku stoji kako se država obvezuje skinuti sve zabilježbe s te nekretnine darovane gradu. Možda je tadašnja vlada to darovala u dobroj namjeri, ali se sve izrodilo u loše rješenje za Brod. Tim je darom dovedeno u pitanje funkcioniranje šestog grada po veličini, rekao je Duspara.

Čekamo rješenje Županijskoga suda na žalbu na rješenje o ovrsi koju je Novogradnja prije pokrenula i čekamo da Državno odvjetništvo kaže svoje mišljenje, a poslije toga ćemo vidjeti. Očekujem da ćemo imati razgovor s premijerom jer ovo je prevažna stvar za grad. Ako premijer ovo bude ignorirao, svu ćemo dokumentaciju vezanu uz 'slučaj Korčula' poslati europskim sudovima pa neka oni odluče zaslužujemo li ući u Europsku uniju, rekao je Duspara.