odbor za pravosuđe

Đurđević o Marušić: Razlozi koji su navedeni za smjenu nisu sukladni propisima

09.05.2023 u 19:29

Bionic
Reading

Predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević u Dnevniku N1 televizije komentirala je današnju sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe na kojoj je sudjelovala glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek

'Nismo uspjeli dobiti odgovore. Jasno je da je glavna državna odvjetnica rekla da je ona tražila njenu ostavku, dakle riječ je o smjeni. Razlozi koji su navedeni za smjenu nisu sukladni propisima tako da postoji sumnja, ako ne u politički utjecaj, onda u arbitrarnost', istaknula je Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta u Dnevniku N1 televizije osvrčući se na odlazak bivše ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić s te pozicije nakon prometne nesreće, a zbog čega je oporba zatražila sazivanje sjednice saborskog Odbora za pravosuđe jer smatra da se iza toga krije politički pritisak iz Banskih dvora.

Osvrnula se i na spornu prometnu nesreću kazavši kako su svi znali da je vozač ravnateljice USKOK-a doživio nesreću, da je auto oštećen. Ističe kako su redovno dalje išle procedure te da se vodio prekršajni postupak.

'Jdnostavno je nemoguće da nisu bili upućeni i DORH i ministarstvo pravosuđa.', rekla je Đurđević dodajući, što se tiče službenog vozača, da je ravnateljica USKOK-a nadležna odlučivati o pokretanju stegovnog postupka. 

Vanja Marušić danas nije sudjelovala na sjednici Odbora za pravosuđe, a Đurđević je objasnila da razlog leži u tome što dužnosnici u okviru DORH-a imaju zabranu, prema zakonu i etičkom kodeksu, iznositi određene informacije javno.

'Izričita je zabrana iznošenja u javnosti bilo kakvih informacija koje bi dovele u pitanje ugled, nepristranost, rad, pravednost postupanja državnog odvjetništva. Iz tog aspekta je potpupno jasno da nije mogla doći, ako je htjela zadržati svoje radno mjesto', kazala je.

Đurđević dodaje da stoga Marušić nije mogla danas doći na ispitivanje jer je 'posve jasno da se radilo o smjeni koja nije bila utemeljena na propisima'. Ona je navela i dvije zabrinjavajuće stvari u ovom slučaju. Đurđević je rekla da je zabrinjavajuće da može doći do smjene takve osobe iz nekih arbitrarnih ili možda političkih razloga. 

'Prema zakonu o USKOK-u, ministar pravosuđa daje suglasnost za ostavku. On je dao suglasnost bez propitkivanja tako da je to možda isto zabrinjavajuće, da se tako brzo složio s ostavkom bez da je ispitao jesu li te sve informacije istinite', istaknula je Đurđević dodajući kako je glavna državna odvjetnica 'faktički postavljena od strane vlade'. 

'Ne možete biti glavna državna odvjetnica a da se premijer ne složi s time. Ravnateljica USKOK-a je postavljena od strane glavne državne odvjetnice, ona je njezin izbor', dodala je.