pokrenuta istraga

Savjetnica za graditeljstvo ozakonila neizgrađenu zgradu na Maksimiru

20.04.2023 u 13:47

Bionic
Reading

Uskok je pokrenuo istragu protiv 68-godišnje upravne savjetnice za graditeljstvo zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, osumnjičene da je ozakonila neizgrađenu stambeno-poslovnu zgradu u Maksimiru, na poticaj svog 41-godišnjeg sina i investitora (34)

Tužiteljstvo je u četvrtak izvijestilo kako je pokrenulo istragu na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke (PUZ) protiv troje hrvatskih državljana (1955., 1989., 1982.). Naime, 68-godišnja upravna savjetnica se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, dok se njezin sin (41) i investitor (34) sumnjiče za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Policija sumnjiči upravnu savjetnicu za graditeljstvo u zagrebačkom Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet da je od prosinca 2015. do srpnja 2017. ozakonila nepostojeću zgradu na području Maksimira, koju je investitor odlučio sagraditi bez građevinske dozvole.

Upravna savjetnica je ozakonila zgradu, nakon što je 34-godišnjak zatražio od savjetničinog 41-godišnjeg sina da mu ishodi rješenje o izvedenom stanju za nepostojeću zgradu te da mu u svrhu ishođenja rješenja, pribavi arhitektonsku snimku za nepostojeću zgradu, ističu iz PUZ-a i Uskoka.

Dodaju da je 41-godišnji savjetničin sin pristao na zahtjev 34-godišnjeg investitora, iako su bili svjesni da zgrada još nije izgrađena i da stoga nisu ispunjeni uvjeti za njeno ozakonjenje.

Osumnjičeni predani pritvorskom nadzorniku

Zatim je 41-godišnjak neovlašteno izradio arhitektonsku snimku izvedenog stanja zgrade, i lažno prikazao da se na čestici nalazi dovršena stambeno-poslovna zgrada koja se sastoji od sedam stambenih jedinica i dva poslovna prostora, građevinske bruto površine 556 četvornih metara.

Potom je 41-godišnjak zatražio od ovlaštenog arhitekta da mu potpiše arhitektonsku snimku, što je on i učinio, nakon čega je od svoje majke, upravne savjetnice u Gradskom uredu zadužene za taj upravni predmet, zatražio da donese rješenje o izvedenom stanju, a što je ona također učinila.

Iako je bila svjesna da zgrada još nije izgrađena i stoga nije vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave, 68-godišnjakinja je, koristeći se nevjerodostojnom arhitektonskom snimkom, donijela rješenje o izvedenom stanju, kojim je ozakonila nepostojeću stambeno-poslovnu zgradu.

Ujedno je u rješenju, ističu Uskok i policija, lažno navela kako je nepostojeća zgrada izgrađena i dovršena te da su ispunjeni uvjeti za njeno ozakonjenje, pribavivši time korist investitoru i vlasnicima nekretnine.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga zagrebačkog Županijskog suda, provedene su pretrage osoba, vozila, stanova i poslovnih prostora troje osumnjičenih na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave virovitičko-podravske.

Svo troje osumnjičenih predani su pritvorskom nadzorniku, uz podnesenu kaznenu prijavu Uskoku.