VRLO ZANIMLJIV NATJEČAJ

Dupli pas HDZ-a i Keruma: I ova splitska plaža dodijeljena je tvrtki bez prihoda i zaposlenih!

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 19.04.2017 14:45
  • Objavljeno 19.04.2017 u 14:45
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

U sjeni dodjeljivanja koncesije za plažu Zlatni rat u Bolu na Braču, koja je unatoč prosvjedima otišla zagrebačkoj tvrtki Sport B - bez prihoda i zaposlenih, ali s izravnim i neizravnim vezama s poduzetnicima bliskima HDZ-u Višeslavu Vukojeviću i Zoranu Gobcu - Splitsko-dalmatinska županija na istoj sjednici odredila je i sudbinu splitske plaže Bene za idućih petnaest godina

Njome će također upravljati tvrtka koja je osnovana prije dvije godine i koja nema nikakvih prihoda ili zaposlenih osoba, ali zato je neizravno povezana sa - Željkom Kerumom.

Bio je to zanimljiv natječaj. Koncesiju za Bene zatražile su, naime, tri tvrtke: prva je bila dosadašnji koncesionar Uvala Bene, koja je niz godina predstavljana kao Kerumova, da bi nedavno ovaj formalno prešao u njezin Nadzorni odbor. Druga tvrtka zove se Kruščica d.o.o. i registrirana je na adresi Mažuranićevo šetalište 1 u Splitu, odnosno u hotelu Corner, a vodi je majka vlasnice hotela i Kerumove supruge Fani, Ana Horvat.

Treća tvrtka, za koju smo spomenuli da nema ni prihoda ni zaposlenih - a u prošloj godini Fini je dostavila tek izjavu o neaktivnosti - naziva se National, smještena je na splitskim Mejama, a vodi je stanoviti Nikola Matić.

U poslovnim registrima vrlo je jednostavno pronaći njegovu vezu s Kerumom: Matić je, naime, vlasnik dućana Bio planet u Kerumovu trgovačkom centru Joker, a preko zajedničke tvrtke Divergent povezan je s Kerumovim nećakom Igorom Sapunarom.

Sapunar nije bilo tko: on je osoba od povjerenja bivšeg splitskog gradonačelnika i bio je angažiran u gotovo svim njegovim tvrtkama, od trgovačkog lanca Kerum, preko Koteksa, do Sapora, NTL-a, hotela Marjan ili građevinskih pothvata Kila i Lora. Mahom kao član uprave.

Otpali Kerum i punica, prošao nećak

Bio je to, kažemo, zanimljiv natječaj: županijsko vijeće za koncesije proglasilo je ponudu tvrtke Uvala Bene nevažećom jer 'nije bila potpuna i valjana' - između ostalog jer nije bila uvezana i zapečaćena i njezine stranice nisu bile označene rednim brojem.

Ponuda Kruščice izbačena je iz utrke jer nije na vrijeme dostavila studiju gospodarske opravdanosti, pa je poznatu splitsku plažu - smještenu unutar park šume Marjan - na koncu dobio National. Prostor veličine 40 tisuća četvornih metara, s ugostiteljskim objektom, sportskim terenima, dozvolama za rekreacijske sadržaje i prodajne štandove te malim vodenim parkom, plaćat će 220 tisuća kuna godišnje, uz dodatnih 3 posto prihoda od ugostiteljske i 1,5 posto prihoda od ostalih djelatnosti.

Željko Kerum

Željko Kerum

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dakle, otpale su ponude Keruma i njegove punice, ali je prošla ona povezana s njegovim nećakom. Nitko se nije bunio, niti se namjerava žaliti.

Sve ostaje u obitelji

Zgodan detalj je i da je se u vijeću koje je predložilo ovakav ishod natječaja nalazi suprug Kerumove sestre Petar Sapunar, inače predsjednik Županijske skupštine, ali i - otac Igora Sapunara.

U istom vijeću sjedi i Kerumov 'kućni arhitekt' Zoran Jeramaz, kao i kandidat s njegove liste Saša Kvarantan, dok ostatak kvote od 13 članova čine uglavnom viđeniji HDZ-ovci. Pronicljiviji će zaključiti da je Kerumov HGS na ovotjednoj sjednici podržao davanje Zlatnog rata HDZ-u, a da je za sebe dobio splitske Bene.

Nije poznato što će se dogoditi s tvrtkom koja je dosad upravljala ovom splitskom plažom - mahom aljkavo, pa se javnost često bunila zbog nereda, zapuštenosti i slabog održavanja.

Poznat je tek podatak da Uvala Bene svojim dobavljačima duguje nešto više od pet milijuna kuna, pa se može naslutiti scenarij iz ostalih tvrtki nekadašnjeg Kerumova carstva.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!