PROSVJEDNICI STIGLI S OTOKA

HDZ i Kerum uzimaju Bračanima plažu Zlatni rat

18.04.2017 u 10:26

Bionic
Reading

Burno je na sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, na kojoj bi se kao na posljednjoj sjednici u ovom mandatu trebalo odlučivati o dodjeljivanju 15-godišnje koncesije nad najpoznatijom hrvatskom plažom Zlatni rat u Bolu, na Braču. S otoka su stigli prosvjednici, oporba se glasno protivi, a ukazao se i Mostov kandidat za župana Miro Bulj. Unatoč tome, vladajuća koalicija HDZ-a i Kerumova HGS-a odlučila je uvrstiti točku u dnevni red

Po prijedlogu, Zlatni rat dodijelio bi se zagrebačkoj tvrtki Sport B, registriranoj na adresi Trg Krešimira Ćosića 11, osnovanoj 2013. Iz dostupnih podataka vidljivo je da ona nema ni prihoda, ni zaposlenih, niti referenci za obavljanje ovog posla. Osnivač joj je Davor Matijević, a direktor Božo Krmek.

Iz raspisanog natječaja pak županijski činovnici izbacili su lokalnu bolsku komunalnu tvrtku Grabov rat, koja je proteklih 12 godina upravljala plažom: tvrdi se da nije na vrijeme dostavila potvrdu da nije u stečajnom ili predstečajnom postupku, no Bračani uzvraćaju da se radi o lažima.

Prosvjed mještana Bola Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Ako ova odluka prođe, idemo u sudski spor i nove prosvjede. Našu plažu nećemo prepustiti, bit će to borba do istrebljenja', najavio je bolski načelnik Tihomir Marinković koji se nalazi u skupini od nekoliko desetaka bučnih prosvjednika.

'Više prihoda zaradi moja baba koja prodaje jaja nego ova firma. Jasno je da je sve namješteno, iza toga su interesne skupine. Plažu treba dati lokalnoj samoupravi', poručio je Miro Bulj.

Unatoč protivljenju oporbe, o koncesiji nad bolskom plažom odlučivat će se na današnjoj sjednici Županijske skupštine, kao 35. točki dnevnog reda.