U POMOĆ DOLAZE MAĐARI

Dunav će se uskoro zalediti od obale do obale

09.02.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Dan nakon što je cijelim tokom Dunava kroz Hrvatsku zabranjena plovidba zbog velikih količina leda na površini rijeke, stigla je i potvrda o dolasku četiri ledolomca iz Mađarske koji će uklanjati ledenu opasnost na području od Batine do Iloka

Po dva će mađarska ledolomca za nekoliko dana doploviti do Apatina na srbijanskoj strani, odnosno Vukovara na hrvatskoj strani Dunava kako bi pomogli u razbijanju leda i spriječili eventualnu ledenu poplavu.

Takva je najava rezultat dogovora vodnogospodarskih stručnjaka iz Hrvatske, Mađarske i Srbije sa sastanka održanog u srijedu u Somboru jer je situacija na Dunavu zbog velikih količina leda ocijenjena ozbiljnom

'Tri su strane detaljno analizirale situaciju na terenu vezanu za teško stanje na Dunavu. Rijeka je najvećim dijelom zamrznuta, a kako se najavljuju još niže temperature, može se očekivati da će za desetak dana Dunav biti 100 posto zaleđen', izjavio je za Hinu Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda – Vodnogospodarskog područja Osijek.

Još jučer je, zbog činjenice da je trećina površine Dunava pod santama leda, Lučka kapetanija Vukovar donijela odluku o zabrani plovidbe tom rijekom. Istodobno su iz Mađarske stizale vijesti po kojima je Dunav zamrznut na 70 posto vodene površine, pa se strahuje da će se takvo stanje uskoro proširiti i na Hrvatsku.

Hrvatske vode su proglasile stanje redovne obrane od leda na Dunavu, a kako su se temperature zraka i noćas spustile čak i do –25 Celzijevih stupnjeva, očekuje se dodatno zaleđivanje velike rijeke.

Posebna opasnost prijeti nakon otapanja snijega, kad bi led mogao krenuti Dunavom i počeo izazivati izlijevanje rijeke i tzv. ledene poplave koje znaju biti iznimno opasne po ljude i njihovu imovinu, mnogo opasnije od uobičajenih poplava u toplijim mjesecima.

Jedna od najvećih ledenih poplava s najtežim posljedicama dogodila se 1956. na Dunavu u Mađarskoj kad su, u sprečavanju rušenja mostova, ledene sante morali razbijati miniranjem i bombardiranjem. Od tada mađarske vlasti koriste moćne ledolomce koje angažiraju čim opasnost od leda na Dunavu postane izgledna.

Strah od takvog crnog scenarija postoji, uvjeravaju stručnjaci, pa su zato i na vrijeme poduzete sve predradnje u razbijanju leda na Dravi, a potom i na Dunavu kako bi moguća šteta bila što manja.