TRESE SE CRNA GORA

Đukanovićeva banka prala Šarićev novac?

08.04.2014 u 17:12

Bionic
Reading

Darko Šarić vrlo je dobro poslovao s Prvom bankom koju kontrolira obitelj crnogorskog premijera Mila Đukanovića, čak i u vrijeme kada je već trajala hajka na ovog prekograničnog narkobosa, kojem trenutno sudi srbijansko pravosuđe. Do takvih su zaključaka došli istraživački novinari Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji

Na primjer, pri otvaranju računa za Lafino Trade LLC iz američke savezne države Delaware i Camarilla Corporation sa Sejšela, Prva banka nije pribavila važeći izvod iz registra, a ni kopije dokumenata za osobe koje su imale pristup računu. Obje firme kontrolirao je ozloglašeni Darko Šarić i obje su, kako su kasnije utvrdili tužitelji, korištene za pranje novca.

Ovo je jedan od primjera povezanosti premijera Đukanovića i međunarodnog kriminalnog lanca Darka Šarića, mreže organizirane radi pranja kriminalno stečenog novca, koju su razotkrili istraživački novinari Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCPR).

Prema tisućama stranica dokumenata prikupljenih od crnogorskih vlasti, inozemnih sudskih registara i bankovnih spisa, novinari OCCPR-a dokazali su da se Đukanovićeva obiteljska banka nalazi u središtu nečasnog saveza između vlasti, organiziranog kriminala i biznisa u Crnoj Gori. 'U međunarodnim krugovima ova zemlja sve više stiče reputaciju zemlje kojom vlada organizirani kriminal', ustvrdio je novinarski tim u članku koji su danas objavili tiražni crnogorski listovi Vijesti i Dan, što su potkrijepili nizom konkretnih primjera.

Nakon jučerašnjeg članka o poklanjanju milijunski vrijednog javnog zemljišta Nogometnog kluba Mogren iz Budve narkobosu Šariću, kojim su najavili seriju od ukupno pet članaka o vezama kriminalnog podzemlja i premijera Đukanovića, novinari Miranda Patrucić (OCCPR), Dejan Milovac (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora) i Stevan Dojčinović (Centar za istraživačko novinarstvo iz Beograda), za sutra najavljuju objavu članka o vezi Prve banke i Stanka Subotića, srpskog biznismena koji je u Srbiji optužen za zloupotrebu položaja u vezi sa švercom cigareta.

No priča koja danas trese Crnu Goru govori da je u svibnju 2012. godine Duško Šarić, Darkov brat, inače osuđen na osam godina zatvora (kasnije umanjeno na 5,5 godina) zbog pranja novca, preko bankovnog računa firme Camarilla Corporation, u Prvoj banci prao 7,4 milijuna eura.

Iz izvještaja Centralne banke Crne Gore vidi se da je Šarić bio važan klijent, no nema podataka koliko je točno novca prošlo kroz račune njegovih firmi u Prvoj banci. Kontrolori Centralne banke pregledali su dokumentaciju za račune stranih osoba i tvrtki u banci. Šarićev Lafino Trade bio je među 10 najvećih po obimu prometa, ali ukupan iznos transakcija se ne navodi. Ova firma je bila 13. najveći deponent.

Šarić je koristio Lafino Trade prilikom prodaje tvrtke za distribuciju cigareta i tiska Štampa sistem njemačkom medijskom koncernu WAZ za 29 milijuna eura, navode novinari.

Iako su sve banke prema crnogorskom zakonu obavezne prijaviti sve sumnjive transakcije Upravi za sprečavanje pranja novca, Prva banka nikada nije izvijestila ni o jednoj sumnjivoj transakciji za Šarićeve firme Lafino Trade ili Camarilla Corporation.

Ne samo da je Prva banka otvarala račune i poslovala sa Šarićem, nego je banka njemu i njegovim suradnicima, uključujući Rodoljuba Radulovića i pokojnog Dragana Dudića, odobravala neobično povoljne uvjete. Šarića policija i tužilaštva optužuju da je bio vođa međunarodne mreže krijumčara kokaina iz Južne Amerike u Europu koja je prošvercala tone kokaina i oprala milijune eura. Prema istrazi srpskog Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organiziranog kriminala, Radulović je sudjelovao u švercu 1,8 tona kokaina tako što je osigurao brodove kojima se droga prevozila, dok je Dudić bio jedan od šefova grupe.

O kakvim se ljudima radi, govori i činjenica da je Radulović optužen u Srbiji i nalazi se u bijegu, a Dudić je ubijen u Kotoru 2010. godine.


OCCPR niže i druge primjere poput poslovanja tvrtke Nova Star CG, koja je podružnica još jedne firme iz Delawarea, a koja je u zajedničkom vlasništvu sestre Darka i Duška Šarića i Nebojše Jestrovića, kuma i bliskog prijatelja, koji je kasnije optužen za pranje novca ovog narkobosa. Nova Star CG je, dakle, također obavljala transakcije preko ove banke. Tako je u travnju 2009. godine Prva banka izdala potvrdu da Šarićeva firma ima najmanje jedan milijun eura deponiranih na svom računu u ovoj banci. Preko ove je tvrtke Šarić sklopio posao s Nogometnim klubom Mogren iz Budve, kojim je u stvari vlasništvo nad milijunski vrijednim javnim zemljištem uz more nezakonito prebačeno Šariću.

Na web stranicama OCCPR-a i CINS-a objavljene su kopije dokumenata koje potkrepljuju sve tvrdnje novinara u ovom članku. Premjer Đukanović i njegova stranka DPS za sada nisu komentirali ove dosad možda i najteže optužbe o njegovoj povezanosti, kao apsolutno najmoćnijeg čovjek Crne Gore, s jednom od najpoznatijih kriminalnih osoba na Balkanu.