REZULTATI REFORME ZDRAVSTVA

Dug bolnica manji 450 milijuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.11.2009 17:25
  • Objavljeno 09.11.2009 u 17:25
Bolnica liječnici karantena

Bolnica liječnici karantena

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Zahvaljujući reformi zdravstva, u prvoj polovici 2009. godine, bolnice su smanjile dugovanje za 450 milijuna kuna, izvijestili su danas s redovite sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koje je utvrdilo i Pravila šifriranja u sustavu Dijagnostičko-terapijskih skupina kao temelj obračuna izvršene ugovorene bolničke zdravstvene zaštite

Temeljem tih pravila, epizode bolničkog liječenja razvrstavaju se u odgovarajuću kategoriju s obzirom na složenost odnosno visinu koeficijenta i na taj se način, ističu iz HZZO-a, postiže jednakost u radu bolnica.

U priopćenju navode da je HZZO za ovu godinu osigurao 45 milijuna kuna bolnicama za zdravstvenu zaštitu stranaca (turista) koji privremeno borave u Hrvatskoj, dok je u posljednja dva mjeseca izvršio ukupno sedam isplata za liječenje hrvatskih građana u inozemstvu u vrijednosti od 2,7 milijuna kuna. HZZO podsjeća kako redovito i kontinuirano osigurava sredstva za liječenje u inozemstvu hrvatskih građana, osiguranih osoba HZZO-a, u slučaju kada se to liječenje ne može provesti u Hrvatskoj.

Iz HZZO-a izvješćuju da je u iduće tri godine u planu nabavka četiri milijuna 'pametnih' kartica s digitalnim certifikatom radi ostvarivanja 'ordinacije bez papira' za zdravstveno osigurane osobe.

'Pametne' će kartice, uz funkcionalnost nove iskaznice zdravstveno osigurane osobe, omogućavati i dostupnost uslugama HZZO-a putem interneta, kao što je usluga e-zdravstveno. Time se u slijedećih pet godina namjerava uštedjeti 55 milijuna kuna.

Iz HZZO-a priopćuju da će, zbog praktičnosti, umjesto obrasca prijave, HZZO izdavati privremene potvrde (kartončiće) u dimenzijama zdravstvene iskaznice dok osiguranici HZZO ne dobiju novu zdravstvenu iskaznicu.

Radi bolje prevencije zdravlja građana, HZZO je prihvatio ponude za ugovaranje sedam novih timova za provođenje primarne zdravstvene zaštite u djelatnosti javnog zdravstva: dva tima u Zagrebačkoj županiji, te po jedan tim u Brodsko-posavskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Karlovačkoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županji. Također je sklopio ugovore za novi tim stomatologije u Gračacu i tim obiteljske medicine u Zadru.

Također, HZZO će financirati staž za još 30 pripravnika temeljem dopune liste prvenstva pripravnika- zdravstvenih radnika i to 27 doktora medicine, dva prvostupnika fizioterapije i jednog prvostupnika medicinske radiologije.

U priopćenju se navodi i da je HZZO donirao Ukrajini 50 koncentratora kisika u vrijednosti od 392,5 tisuća kuna, kao pomoć u svezi s pandemijom gripe H1N1.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi