procjene lučke uprave

Dubrovnik ove sezone očekuje 800.000 turista s kruzera, izračunali su kad će biti najveće gužve

22.02.2019 u 17:42

Bionic
Reading

U Dubrovnik će ove godine s brodova na kružnim putovanjima stići, prema procjenama Lučke uprave, oko 800.000 putnika. Najveći pritisak Dubrovčani će imati četvrtkom, petkom i subotom

Oko 800.000 putnika s brodova na kružnim putovanjima ove godine stići će u Dubrovnik, procjenjuje dubrovačka Lučka uprava. Najveći pritisak Dubrovčani će osjetiti četvrtkom, petkom i subotom. No 15 je graničnih datuma u kojima će Dubrovnikom s kruzera prošetati više od 6000 putnika dnevno, no koji neće stići istovremeno, nego su raspodijeljeni tijekom cijelog dana, piše Dubrovački list.

Prije godinu i pol Dubrovčani su, naime, krenuli u rješavanje problema, odnosno postupno smanjivanje broja putnika s brodova na kružnim putovanjima nakon što su se 2017. suočili sa snažnim negativnim marketingom jer su postali primjer neodrživog turizma, a svjetski mediji se raspisali o tome kako se Dubrovnik 'raspada'.

Uoči dana s povećanim brojem dolazaka za zajednički stol sjest će predstavnici Grada, turističke zajednice, ali i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te putničkih i pomorskih agencija. Razgovarat će se o rasporedu planiranih izleta, broju autobusa, posjetitelja povijesne jezgre te mjestima ukrcaja putnika u autobuse.

  • +15
Kruzeri u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Dani povećanog broja putnika uobičajeni su četvrtkom, kada je u luci brod Marella Celebration u home port aranžmanu. Brod uplovljava u luku u jutarnjim satima, ali su putnici do 14 sati u operacijama transfera prema Zračnoj luci (ukrcaj i iskrcaj) te kreću u Grad tek poslijepodne. Također su četvrtkom najavljeni dolasci jednog broda u popodnevnim satima (MSC Sinfonia 13-21 sat). Jutarnji dolasci dva broda na vez subotom ujutro razmaknuti su sat i pol, na način da Costa Deliziosa pristaje u 6 sati, a Norwegian Star u 7.30', objasnio je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo za Dubrovački list.

UNESCO je odredio dnevnu granicu od 8000 putnika, a dubrovačka Lučka uprava spustila ju je na 6000.

'U razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna očekuje se devet prekoračenja od šest tisuća i većina su četvrtkom, kad tisuću putnika s broda koji vrši home port operacije ne utječe na promet u Gradu. Istovremeno se u tim danima najviše očekuje oko pet tisuća putnika', kažu u Lučkoj upravi.