GOLF NA SRĐU

Dubrovčani uspjeli, prikupljeno 8.000 potpisa za referendum

10.02.2013 u 21:46

Bionic
Reading

Hoće li iznad Grada niknuti novi grad? Na 310 hektara moglo bi stati 20 dubrovačkih povijesnih jezgri. Tu i počinje problem 2006., kada je tadašnji Vladin povjerenik utrostručio prvobitnih 100 hektara namijenjenih za golfski kompleks na Srđu. Smatrajući izmjene nezakonitima, četiri nevladine udruge podnijele su zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti. I odgovor čekale šest godina

Da bi nam tek 2012. Ministarstvo uprave odgovorilo da on, ustvari, nije imao pravo na to. I to je upravo jedan od motiva zašto je pokrenut referendum, kao pokušaj da se korigira netransparentni odnos između investitora i političkih vlasti, objašnjava Luko Piplica iz Organizacijskog odbora za referendum.

Uz dva igrališta za golf na platou Srđa, planirana je izgradnja više od dvjesto vila, 400 apartmana te dvaju hotela. Investicija vrijedna oko milijardu eura, no od toga u golf će se uložiti 5 posto, a u građevinske objekte čak 61%. Građevinski inženjer Božo Letunić smatra da je riječ o megalomanskome nekretninskom projektu koji ugrožava Dubrovnik infrastrukturno, kulturno i gospodarski.

370 000 kvadratnih metara vila i apartmana želi se izgraditi na Srđu. Hoćemo li mi ostaviti na Srđu i ulja, otpadne vode, muljeve, gdje ćemo s time, znači Dubrovnik treba početi prvo sebe osmisliti, kaže Letunić.

U tvrtki Golf razvoj odbacuju mogućnost da se projektu izlazi u susret mimo zakonske procedure.

Dapače imamo osjećaj da ovom projektu investitor mora uložiti i dodatne napore kako bi dokazao da je investicija korisna, ističe prokurist tvrtke Golf razvoj Ivan Kusalić.

I jedni i drugi slažu se - projekt golfa test je i za Dubrovnik i za Hrvatsku.