DIP o detaljima izbora:

Kako ćemo na birališta u doba epidemije još se ne zna, Sessa: Ili će se kemijske olovke dezinficirati ili ćemo građane moliti da donesu svoje

21.05.2020 u 11:04

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo održalo konferenciju za medije, nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović jučer izvijestio kako će parlamentarni izbori biti 5. srpnja. DIP se još početkom tjedna obratio Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo vezano za epidemiološke mjere tijekom provedbe izbora, no detalje još ne znaju

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa pojasnio je kako će se održati izbori koji će se održati 5.7.2020. Odluka o raspisivanju izbora stupana snagu 2.lipnja i svi rokovi kreću od 3. lipnja. 'Ono što mislim da bi bilo dobro reći je da će do 24. lipnja moći provjeriti jesu li upisani u popis birača. Pravo na kandidoiranje imaju političke stranke i birači. Ako predlažu neovisne liste moraju prikupiti 500 postpisa za kandidaturu. Za manjinske saborske zastupnike moraju prikupiti 100 birača', pojasnio je Sessa.

Dodao je da na listama mora biti najmanje 40 posto žena. Nepoštivanje toga ne vuče za sobom nevaljalost liste. Što se tiče koronavirusa. 'To nas tjera na korištenje nekih drugih alata, tako da ćemo uglavnom obuku imati preko webinara', kazao je. U biračkim odborima biti će 70 tisuća ljudi. Imali su, kaže, kontakte s HZJZ-om i objasnili su im specifičnosti vezane za izbore. 'Za zaprimanje kandidatura i sam izborni proces u hodu ćemo propisati mjere s obzirom na razvoj situacije, propisat ćemo mjere', kazao je. Predizborni skupovi i prikupljanje potpisa je u nadležnosti zdravstvenih vlasti, ne DIP-a. Oni koji će biti u samoizilaciji, kao svaka druga osoba koja ne može na birališta, njoj će doći dva člana biračkog odbora kući. Naravno, uz mjere zaštite koje će tek propisati.

'Ne treba od toga praviti veliku mistifikaciju', dodao je Sessa. Pitanje je hoće li te osobe zatražiti da glasaju od kuće i hoće li birački odbori moći to ostvariti. Takve osobe se moraju najaviti barem tri dana ranije. Obratili su se Vladi da se osiguraju zaštitna sredstva za članove biračkih odbora.

DIP održao konferenciju za medije o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ili će se kemijske olovke dezinficirati ili ćemo građane moliti da donesu svoje', dodao je.

'Očekujemo da će svaki birač malo više vremena potrošiti na glasanje nego što je to normalno', pojasnio je.

Što se tiče glasanja u inozemstvu, Minstarstvo vanjskih poslova tražit će od svake zemlje dopuštenje. Konkretno gdje će biti, a gdje ne, teško je sada znati. Ako neka zemlja neće dozvoliti glasanje, onda birači to pravo neće ostvariti. Ako se to dogodi, onda bi Hrvatska mogla nedozvoliti da se izbori ne provode kod nas za izbore u toj zemlji', kazao je Sessa.