KONAČNO POZNATO

Milanović prelomio: Parlamentarni izbori bit će 5. srpnja

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 20.05.2020 12:55
  • Objavljeno 20.05.2020 u 12:34
Zoran Milanović

Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, prema kojoj će se izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju, 5. srpnja. Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH održat će se u subotu, 4. srpnja i u nedjelju, 5. srpnja

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja 2020. godine.

Podsjetimo, na predstojećim parlamentarnim izborima bira se 10. saborski saziv sa 151 zastupnikom, od čega 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira 'dijaspora', a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Imena kandidata moraju se naći na listama koje mogu predložiti registrirane političke stranke ili koalicije, te birači, a tada govorimo o neovisnim, odnosno listama grupe birača koje moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu da bi bile pravovaljane. Političke stranke u tom su pogledu u prednosti, ne moraju prikupljati potpise.

Preferencijski glas

Parlamentarni izbori 5. srpnja 2020. bit će treći na kojima će birači moći koristiti preferencijski glas, dakle zaokružiti ime kandidata kojemu daju prednost na listi i tako mu omogućiti da 'preskoči' kandidate koje su predlagatelji stavili ispred njega.

Potpisi birača moraju se prikupljati isključivo na obrascu čiji će sadržaj i oblik propisati DIP. Naime, prijedlozi lista moraju DIP-u prispjeti u roku od 14 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora.

Predlagatelji izbornih lista dužni su voditi računa da žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, na listi treba biti najmanje 40 posto pripadnika oba spola. Ako to ne bude, listu to neće diskvalificirati, ali njenom predlagatelju prijeti kazna od 50 tisuća kuna, piše Hina.

  • +4
  • +1

Izbori 2016.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Za sve koji se spremaju na parlamentarne izbore važno je znati da su troškovi kampanje zadani. Po listi, odnosno kandidatu ne smiju prijeći milijun i pol kuna u izbornoj jedinici. Stranka koja izlazi na izbore u svih deset jedinica u Hrvatskoj moći će potrošiti 15 milijuna kuna.

Očekuje se da će Državno izborno povjerenstvo (DIP) nakon konzultacija s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) objaviti službene informacije o provedbi parlamentarnih izbora u uvjetima epidemije koronavirusa, s mjerama zaštite za sudionike, birače i osobe koji će izbore provoditi.

Odluka o raspisivanju izbora

Odluka o raspisivanju izbora

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika RH

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!