RUZINAVA UVALA

Državni inspektor: More je zacrvenila hrđa iz bolnice

Bionic
Reading

Za nekontrolirano izlijevanje hrđe u Trstenički potok, a potom i u uvalu Trstenik ipak je odgovorna bolnica Križine. Nedvojbeno je to utvrdio očevidom Božo Radman, državni sanitarni inspektor pri Ministarstvu poljoprivrede zadužen za slivove južnog Jadrana

'Kad smo došli na mjesto onečišćenja, krenuli smo uz potok i sistemom eliminacije došli do bolnice na Križinama. Ušli smo u kotlovnicu i zatekli kako crvenkasta tekućina još istječe iz spremnika po podu postrojenja u kanale. Odmah smo utvrdili da se radi o željeznom oksidu, odnosno hrđi, te da nisu u pitanju opasne tvari. Predložio sam Darku Duplančiću, ravnatelju KBC-a Split, i njegovim suradnicima da pozovu tvrtku 'Cian' kako bi isprao žalo, što je i učinjeno', potvrdio je inspektor Radman.

Također nema nikakve sumnje da je zagađena voda do mora došla kanalićem koji se pokraj mostića nekoliko metara prije ušća u more ulijeva u potok, a ide uz ulicu Trstenik, preko terena bolnice. Vodopravna inspekcija za sada još nije podnijela nikakvu prijavu protiv KBC-a Split, jer je onečišćenje potoka za koji su nadležni bilo neznatno, s obzirom na to da se hrđa brzo isprala. No, zato je onečišćenje mora bilo kudikamo ozbiljnije, a nadležnost za taj dio nema vodopravna, već pomorska inspekcija, koja je također obavila očevid. Na svu sreću, jučer je na terenu bila sasvim drukčija slika od one katastrofične dan prije. Uvala je bila čista, tek su se na rubovima obalne crte vidjeli crvenkasti kamenčići, piše Slobodna Dalmacija


Voda u potoku također je bila čista, iako se golim okom dobro mogla uočiti razlika između dijela kojim je tekla zagađena, ruzinava voda iz kanala prema moru i uzvodnog dijela. Naime, dno potoka u prvom slučaju kompletno je isprano od naslaga alga i žućkaste je boje, dok je 'zdravi' dio potoka imao normalno, zelenkasto-smeđu boju dna. Sami stanovnici privatnih kuća uz potok zgroženi su onim što su vidjeli u utorak.

'Odvojak potoka prolazi točno ispod kotlovnice bolnice i ta je ruzina puštena izravno u taj kanal. Isto su i prije 15 dana ispirali kotlove, i isto je more bilo crveno, doduše ne kao jučer, tako da nije istina da je tada sve bilo u redu. Kako je bilo sve u redu kada su nakon toga potokom plivale mrtve jegulje? Inače, moj susjed koji je baš radio u kotlovnici bolnice, a sada je u mirovini, kad je prekjučer vidio crveno more, odmah je znao o čemu se radi', priča Dragan Kuzmić, stanovnik ulice Trstenik.

Srđan Čulić kaže: 'Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, bolnica je isto ispirala kotlove i more je bilo crveno. Čini mi se da je bilo još gore, jer je puhala južina. Zvao sam Centar 112, ali dalje od toga nije otišlo' veli Čulić.