VLADA ODLUČILA

Državne tvrtke davat će pola dobiti u proračun

JADRANKA KOSOR

JADRANKA KOSOR

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronić

Trgovačka društva u većinskom ili pretežitom vlasništvu države morat će ubuduće, ako posluju dobro, pola svoje dobiti uplatiti u državni proračun. Odluka je to Vlade, koja će se, kako je to već najavljeno u medijima, odnositi i, primjerice, na INA-u

Osim na društva u kojima država ima većinski udio, ova odluka odnostit će se i na tvrtke u kojima država ima manjinski dio, no u njima će Vlada u isplati dobiti sudjelovati sukladno svom vlasničkom udjelu, pojašnjeno je na sjednici Vlade.

'U uvjetima kada mnogi na koje se veže ova odluka posluju dobro, pozitivno, tražimo da se dio dobiti, nakon što se plate sve obveze, uplati u državni proračun. Odlukom da se dio dobiti uplati u proračun želimo ojačati prihodovni dio proračuna', kazala je na sjednici Vlade premijerka Kosor, dodavši da će se to odnositi i na INA-u.

Da je ovo samo instrument kroz koji Vlada provodi svoju vlasničku ulogu, potvrdila je ministrica financija Martina Dalić

'S obzirom na to da je ukinut krizni porez i da je smanjen porez na dohodak, društva u državnom vlasništvu na ovaj način pridonose državnom proračunu', kazala je Dalić

VLADA OMOGUĆILA OBROČNO PLAĆANJE POREZNOG DUGA ZA OVOGODIŠNJE REDOVITE PLATIŠE

Porezni obveznici koji su prošle godine imali porezni dug uzrokovan gospodarskom krizom, a ove godine su bili redovite platiše, taj će dug moći otplatiti u roku od 30 mjeseci i to uz kamatu od 8,3 posto. Prijedlog je to Vlade kojim se, kako je kazala ministrica Dalić, daje podrška poduzetnicima u savladavanju posljedica gospodarske krize, no ne potiče i neuredno poslovanje.

'Porezi se moraju uredno plaćati, Porezna uprava će nastaviti i intenzivirati svoje aktivnosti usmjerene na naplatu poreza', kazala je Dalić, dodavši da će ovaj prijedlog pomoći u u smanjenju nelikvidnosti.

VLADA OMOGUĆILA DAROVANJE KUĆA I STANOVA U PODRUČJIMA POSEBNE DRŽAVNE SKRBI

'Izmjenama Zakona o područjima posebne državne skrbi potičemo povratak. Do sada smo obnovili 140 tisuća kuća koje su uništene, te smo na zbrinjavanje prognanika i izbjeglica iz državnog proračuna izdvojili više od pet milijardi eura', kazala je premijerka Kosor

Naime, izmjene zakona omogućit će darovanje kuća ili stanova u državnom vlasništvu bivšim privremenim korisnicima po Zakonu o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom.

'Ovime odgovaramo na važno pitanje osiguravanja egzistencije tih mladih ljudi', rekla je Kosor

Osim darivanja kuća ili stanova, izmjenama Zakona se hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su vlastitim novcem ili kreditom prije 2005. otkupili kuću na području posebne državne skrbi omogućuje da ostvare povrat kupoprodajne cijene.

ZATVARA SE KONZULAT U INNSBRUCKU

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Protokol o postupanju u slučaju zločina iz mržnje kojim se osigurava djelotvoran i cjelovit rad nadležnih tijela koji sudjeluju u otkrivanju, postupanju i praćenju rezultata postupaka vođenih zbog zločina iz mržnje te se unaprjeđuje sustav praćenja zločina iz mržnje, priopćeno je sa sjednice Vlade.

Donošenje ovog Protokola temelji se na obvezi Republike Hrvatske koja proizlazi iz Pregovaračkog stajališta RH za Poglavlje 23, a odnosi se na podmjerilo 9.2.1. vezano uz uspostavu evidencije rezultata o provedbi u slučajevima diskriminacije i zločina iz mržnje.

Izmijenjena je i dopunjena Uredba o razini genetski modificiranih organizama u proizvodima ispod koje proizvodi koji se stavljaju na tržište ne moraju biti označeni kao proizvodi koji sadrže genetski modificirane organizme. Radi se o daljnjem usklađivanju odredbi važeće Uredbe s odlukama Europske komisije.

Donesena je Odluka o građenju u slučaju neposredne opasnosti za područje Karlovačke županije. Radi postojanja neposredne opasnosti za ljude i imovinu uzrokovane poplavama na području ove županije, dopušta se Hrvatskim vodama gradnja određenih regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina bez građevinskih dozvola.

Također, Vlada je donijela Odluku o koncesiji u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra luke posebne namjene – industrijske luke Podrola-Rakalj.

Donesena je Odluka o provođenju mjera utvrđenih Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1970 (2011) u vezi sa situacijom u Libiji. Ovom Odlukom provode se mjere utvrđene tom rezolucijom, koje se odnose na popis fizičkih i pravnih osoba koje podliježu mjerama iz rezolucije.

Odluka o provođenju mjera utvrđenih rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a 661 (1990), 687 (1991), 707 (1991), 1483 (2003), 1581 (2003), 1546 (2004) u svezi sa sankcijama protiv Iraka je izmijenjena. Ovom izmjenom, u dijelu koji se odnosi na mjere nametnute Republici Irak, prestaju važiti odredbe koje se odnose na mjere utvrđene paragrafima 8., 9., 10., 12., i 13. Rezolucije 687 (1991) i paragrafa 3. Rezolucije 707 (1991). Izmjena se temelji na Rezoluciji Vijeća sigurnosti 1957 (2010), od 15. prosinca 2010. godine, kojom se ukidaju mjere o oružju masovnog uništavanja, projektilima i civilnim nuklearnim programima, nametnute paragrafima 8, 9, 10, 12 i 13 Rezolucije 687 (1991) i paragrafom 3 rezolucije 707 (1991).

Vlada je prihvatila izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka.

Donesena je Odluka o zatvaranju Konzulata Republike Hrvatske u Innsbrucku u Austriji.

Mladen Novosel imenovan je članom Upravnog vijeća Agencije za upravljanje državnom imovinom, kao predstavnik sindikata, stoji u priopćenju Vlade RH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi