PRISTAŠA ISLAMSKE DRŽAVE

Državljanin BiH-a poginuo u Iraku kao bombaš samoubojica

12.08.2014 u 10:55

  • +13

Egzodus iračkih Jezida

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Alaa Al-Marjani

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački državljanin Emrah Fojnica, optužen za sudjelovanje u napadu na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011., poginuo je u Iraku najvjerojatnije počinivši samoubilački napad, objavio je internetski portal vijesti Ummeta blizak radikalnim islamskim skupinama u BiH i na Balkanu.

Dvadesettrogodišnji Emrah Fojnica poginuo je u petak u Iraku, objavio je Ummeta ne navodeći gdje se dogodio njegov napad. Pojasnili su da je po dostupnim informacijama Fojnica otišao u Irak 'da izvede šehidsku operaciju i preselio u borbama s prslukom na sebi' čime sugeriraju da je najvjerojatnije počinio samoubilački napad s eksplozivnim pojasom.

Vijesti Ummeta navode da je njegov otac pozdravio mučeničku smrt sina u Iraku kada su ga izvijestili o stradanju.

Emrah Fojnica je poznatiji javnosti po tome što je bio optužen zajedno s Mevlidom Jašarevićem za napad na Američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011.

On je u sudskom postupku oslobođen optužbi, da bi nakon toga otišao ratovati u Siriju, gdje se priključio islamističkim postrojbama Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

Vlasti BiH nedavnim su izmjenama kaznenog zakona proglasili odlazak na strana ratišta kaznenim djelom.

Obama: Irak napravio obećavajući korak

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je danas kako je Irak imenovanjem novoga predsjednika vlade napravio obećavajući korak te je pozvao na formiranje sveobuhvatne vlade, koja će rješavati potrebe svih Iračana.

Obama se nalazi na odmoru u Massachusettsu, gdje je novinarima rekao i kako američke snage uspješno izvode zračne napadaje protiv islamističkih militanata na sjeveru Iraka.

SAD-e su, kako je istaknuo, pojačale vojno savjetovanje Iračana i Kurda.