'ZAMRZNUTO' U FRANCUSKOJ

Države sljednice SFRJ podijelit će 25 milijuna eura

29.05.2014 u 13:12

Bionic
Reading

Države sljednice bivše Jugoslavije sudskom su presudom dobile pravo podijeliti 25 milijuna eura iz fondova nekadašnje Narodne banke SFRJ koji su bili zamrznuti u Francuskoj, objavile su u četvrtak banjolučke Nezavisne novine pozivajući se na izvore iz Ministarstva financija Bosne i Hercegovine

Trgovački sud u Parizu, prema ovom izvoru, ranije tijekom svibnja donio je pravomoćnu presudu o odmrzavanju sredstava koja je središnja banka nekadašnje zajedničke države pohranila na računima banke Credit Lyonnais/Credit Agricole.

U pitanju je iznos od točno 24,44 milijuna eura, i to bez kamata na sredstva koja su bila blokirana još od 1996.

Raspoloživi novac treba biti raspoređen među državama sljednicama bivše SFRJ sukladno ranije postignutom sporazumu o sukcesiji.

Francuska banka nije željela dopustiti raspolaganje ovim novcem bez sudske presude, a formalan postupak pred Trgovačkim sudom u Parizu pokrenula je 2013. Narodna banka Srbije.

Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ države sljednice su potpisale 2001, a Hrvatska ga je ratificirala 2004.

Aneksom C tog sporazuma definirana je podjela raspoloživih financijskih sredstava.

Još uvijek postoje prijepori oko sredstava koja su bila pohranjena na deviznim računima bivše SFRJ, a držana su u jugoslavenskim bankama za zajednička ulaganja u inozemstvu.

Ona su, kada je sporazum sklopljen, procijenjena na 645 milijuna dolara.

Prema sporazumu iz 2001, Hrvatskoj od cjelokupne imovine, ali i dugova bivše zajedničke države, pripada 28,5 posto.