KOME UZETI NOVAC?

Država u minusu 10,5 milijardi kuna

16.03.2009 u 22:17

Bionic
Reading

S obzirom na to kako se puni proračun, te ako se ništa ne promijeni na rashodnoj strani, država će ove godine biti kratka za 10,4 milijarde kuna. U Ministarstvu financija procjenjuju da je oštar rebalans proračuna točka koja će presuditi u daljnjem raspletu krize

ZAGREB - 'Mi smo i dalje protiv toga da se poziva upomoć MMF, ali ako ne uspijemo sami smanjiti rashode, to se neće moći izbjeći, a Fond će rezati sve stavke', procjenjuje izvor iz Ministarstva financija za Večernji list.

U ovom trenutku država za 2009. godinu predviđa da će od poreza prikupiti 116,5 milijardi kuna, a potrebe države su gotovo 127 milijardi kuna. Sada smo već u minusu 10,5 milijardi kuna. U ovom trenutku ovisimo o turističkoj sezoni. Podbaci li ona, u državnim financijama bit će još dramatičnije stanje. Potrebno je rezati troškove, ali u izbornoj godini treba se pitati kome ne uzeti kune kojima će se pokriti minus, izvještava Nova TV.

Uza sve uštede, čak i ako ministarstva srežu troškove za dodatnih 1,8 milijardi kuna, nedostaje još oko 4 milijarde kuna. Nakon analize, čini se da sve ipak ide prema zamrzavanju plaća u javnom sektoru, tj. prema tome da Vlada izađe iz kolektivnog ugovora koji u ovoj godini osigurava 6-postotni rast plaća.

Kako je dio povećanih plaća već isplaćen, a otkazivanje kolektivnog ugovora traje tri mjeseca, na plaćama se može uštedjeti od 1,3 do 1,7 milijardi kuna, ovisno o tome kad bi se krenulo u uštede. No, sindikati već prijete. 'Vlada može zamrznuti plaće, ali radnici će to naplatiti s kamatama!', poručila je Spomenka Abveršek, potpredsjednica SSSH-a, nakon sastanka s predsjednikom Mesićem.

Povećanje prihoda većim i novim trošarinama ne dolazi u obzir, kažu u Ministarstvu financija, jer bi potrošnja još više pala. U vrijeme kad tvrtke traže veću pomoć od države, izlaz nije ni u rezanju subvencija.

Osim najavljenih razgovora s premijerom Sanaderom, guvernerom Rohatinskim i Hrvatskom udrugom poslodavaca, predstavnici MMF-a koji u Hrvatsku dolaze 2. travnja, razgovarat će i sa sindikatima. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da će u bilo kakvom mogućem dogovoru s predstavnicima MMF-a, pa i o stand by aranžmanu, isticati postizanje socijalnog konsenzusa države. Savjetnik predsjednika Mesića za gospodarstvo Dubravko Radošević objasnio je da dolazak predstavnika MMF-a nije ništa dramatično, već je riječ o redovitim godišnjim konzultacijama koje MMF vrši sa svi članicama, nakon kojih podnosi izvještaj. 'Ne mora značiti da će biti ikakvog aranžmana s MMF-om', objašnjava Radošević.