KRAJ PARTNERSTVA

Država raskinula ugovor s Orcom za Sunčani Hvar

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dva dana prije isteka petogodišnjeg ugovora o javno-privatnom partnerstvu države i luksemburške Orco Grupe za Sunčani Hvar, Hrvatski fond za privatizaciju jednostrano je raskinuo ugovor, a razlog je dovođenje u opasnost stabilnosti društva. Radi naknade štete država će tražiti povrat sedam posto dionica Sunčanog Hvara

Razlog jednostranom raskidu ugovora je kršenje članka 7. ugovora, a koji se odnosi na stabilno poslovanje društva. U pet godina otkako je Orco preuzeo hvarsku tvrtku, upeterostručio je dug - sa 105 na 580 milijuna kuna. 

'Početkom tjedna poslali smo izjavu o jednokratnom raskidu ugovora s Orco Grupom o javno-privatnom partnerstvu u Sunčanom Hvaru jer je doveden u poziciju da ne može ispunjavati obveze. Država ne želi snositi posljedice lošeg poslovanja Orca u Sunčanom Hvaru. No priča o arapskim investitorima, koju su objavili portali, nije točna. U ovoj fazi nećemo prodavati državni udio u toj hotelskoj kući', rekao je za Jutarnji list Vedran Duvnjak, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Raskidanjem ugovora država traži natrag 7 posto dionica Sunčanog Hvara, čime udio Orco Grupe pada na 48,55 posto. Orco Property Group trenutačno je, prema podacima SKDD-a, vlasnik 4.061.417 dionica Sunčanog Hvara, odnosno 55,55 posto udjela, pa je jasno da bi povratom 7 posto državi izgubio većinski udjel nad hvarskom hotelskom kompanijom.

Luksemburška kompanija već je dugo u financijskim problemima i traži izlaz kroz pregovore s financijskim vjerovnicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi