VILA NA ŠALATI

Država prodaje bivšu rezidenciju Stjepana Mesića

28.01.2018 u 10:51

Bionic
Reading

Ministarstvo državne imovine odlučilo je na natječaju prodati vilu u Grškovićevoj ulici 13 u Zagrebu, u kojoj je donedavno djelovao bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, kojeg je država deložirala početkom 2017.

Ministarstvo je jučer objavilo oglas s javnim pozivom za podnošenje ponuda za kupnju 12 nekretnina u vlasništvu države, a među njima se našla i ova atraktivna vila na Šalati s početnom cijenom od 6,2 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Ukupna površina vile s pripadajućim vrtom i garažom iznosi 650, dok je stambeni dio veličine 350 četvornih metara. Donedavna Mesićeva vila, izgrađena 1937., u odličnom je stanju jer je 2009., kada je tadašnja Vlada Jadranke Kosor odlučila dati ovu nekretninu na upravljanje Uredu bivšeg predsjednika Republike, obnovljena za oko 700.000 kuna, a cijelo to vrijeme godišnji proračun Ureda bio je oko 800.000 kuna, pa je i održavana. Rezidencija na Šalati sastoji se od četiri etaže: podruma, niskog prizemlja, visokog prizemlja i prvog kata, a u sklopu objekta je i garaža s jednim parkirnim mjestom.

  • +8
Bivša rezidencija Stjepana Mesića Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Vlada Tihomira Oreškovića, na inicijativu tadašnjih HDZ-ovih koalicijskih partnera iz Mosta, donijela je novi zakon, koji je stupio na snagu 1. lipnja 2016., kojim se bivšem predsjedniku Mesiću ukida pravo na ured, odnosno ograničeno je korištenje na pet godina, no Mesić je, smatrajući da ima pravo na ured, državu tužio Ustavnom sudu i odbijao se iseliti.

Jamčevina za vilu u Grškovićevoj iznosi 310.000 kuna, moći će se pogledati 20. veljače i 1. ožujka, a natječaj traje do 27. ožujka. Ministarstvo je angažiralo sudskog vještaka za procjenu nekretnine, a kako doznajemo, ministar nije bio zadovoljan dosadašnjim natječajima pa je tako sada naložio da se oni učine atraktivnijima, da u oglasima ne piše “nekretnina” nego “vila na moru” ili “vila na Šalati”, s detaljnijim opisom i fotografijama.