'TO JE KRIMINAL'

Mesić o iseljenju iz ureda: Oružjem se neću braniti!

15.04.2016 u 16:02

Bionic
Reading

Bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću, kojemu Vlada od 1. svibnja ukida službeni ured, novi radni prostor ponudili su Kuća ljudskih prava, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, te neke privatne osobe, no on još nije prihvatio nijednu ponudu. 'To moramo još vidjeti. Bilo bi najlogičnije da onaj tko je predlagao da se ukine Ured sa mnom razgovara, no to je vrlo mudra Vlada, s mudrim ministrima i još mudrijim premijerom i njegovim zamjenicima', sarkastičan je Mesić

'Netko je mogao samo telefonirati: Čuj, čovječe, imamo tu nekoliko prijedloga, hajde da se dogovorimo. Ali ovo što su napravili - to je kriminal', izjavio je Mesić za tportal.

'Nađite u svijetu jednu ozbiljnu zemlju, gdje je predsjednik izabran neposredno i da mu je neka Vlada ukinula Ured. Toga nema', ustvrdio je bivši predsjednik.

Dodao je da nije dobio nikakav službeni akt da se bilo što radi u vezi njegova Ureda.

'Ja sam samo dobio informaciju preko televizije, da su ovi mudri pokrenuli inicijativu na Vladi i da je prijedlog Vlade izglasan. Malo me to iznenadilo, da nitko nije imao ništa za reći. Svi su bili jednoglasni, kao za vrijeme Brežnjeva. Tako je to bilo u Rusiji. Vidim ja da je to ruski utjecaj', dometnuo je Mesić.

U ponešto ozbiljnijem tonu, kazao je da ne zna kad će se o tome glasovati u Saboru. 'Mislim da je tehnologija takva da se prvo iscrpi dnevni red, a onda idu na glasanje. Kada će to biti, ne znam. No ja moram dobiti taj akt, da vidim što trebam poduzeti, koju pravnu radnju. A to još nemam', naglašava Mesić.

Razmišlja li, međutim, o selidbi iz sadašnjeg ureda, smještenog u Ulici Nike Grškovića na Medveščaku? 'Oružjem se neću braniti', odgovorio je Mesić, dodajući da će se držati pozitivnih pravnih propisa, od Ustava pa naniže. Tek kad dobije službeni akt, vidjet će što mu je dalje raditi. 'Nitko me ništa nije pitao, prema tome, imam otvorene ruke', zaključio je.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici u srijedu usvojila izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, kojim se predlaže da se bivšem predsjedniku Mesiću zbog 'trenutnih gospodarskih uvjeta' ukine trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu.

Izmjene zakona Vlada je predložila u hitnom postupku, a stupile bi na snagu 1. svibnja kako bi se bivšem predsjedniku, kako stoji u obrazloženju, omogućio primjereni rok za dovršetak započetih aktivnosti, kao i rješavanje radnopravnog statusa državnih službenika zaposlenih u uredu.