USKORO I PRIMOPREDAJA

Mesić se seli 'ležerno i civilizirano', već prenio knjige

27.12.2016 u 20:23

Bionic
Reading

Zbog primopredaje zgrade u Grškovićevoj 13 u Zagrebu, u kojoj je Ured bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića, u utorak je održan sastanak glavnog tajnika Ministarstva državne imovine Danijela Škugora i Stjepana Mesića, na kojem su se dogovorili o svim tehničkim pojedinostima primopredaje zgrade te da će se ona provesti u sljedećih nekoliko dana

O daljnjem korištenju zgrade u Grškovićevoj u Ministarstvu državne imovine kažu kako je potrebno 'sagledati njene kapacitete za moguće nove korisnike i njihove potrebe kako bi njena namjena bila što svrsishodnija'. Na upit Hine priopćili su da, prema važećem zakonu, predsjednik RH nakon prestanka obnašanja dužnosti može ostvarivati pravo na ured pet godina po prestanku obnašanja dužnosti.

'Kako je g. Stjepan Mesić dužnost predsjednika Republike Hrvatske prestao obnašati 2010. godine, ne postoji pravna osnova temeljem koje bi g. Mesić i dalje koristio nekretninu u vlasništvu Republike Hrvatske u Zagrebu, Grškovićeva 13', ističu u Ministarstvu državne imovine.


Naglašavaju da je o primopredaji zgrade danas održan sastanak glavnog tajnika Ministarstva državne imovine Danijela Škugora i Stjepana Mesića, na kojem su dogovorene sve tehničke pojedinosti o primopredaji zgrade. 'Dogovoreno je da će se primopredaja nekretnine u Grškovićevoj ulici provesti u sljedećih nekoliko dana. Glede daljnjeg korištenja zgrade u Grškovićevoj, potrebno je sagledati njene kapacitete za moguće nove korisnike, odnosno njihove potrebe, kako bi njena namjena bila što svrsishodnija', ističu u Ministarstvu državne imovine.

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je za medije da je to bio klasičan dogovor o primopredaji, koja će se 'na ležeran, civiliziran način izvršiti sljedećih dana'.

Iščekivanje u Savezu antifašista Hrvatske

Prema izvješću RTL-a Danas, Mesić je već donio knjige u svoj budući ured od 20-ak metara kvadratnih u sjedištu Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABH) u centru Zagreba.

'S obzirom na to da imamo slobodan prostor, da imamo sobu koju možemo ponuditi da bismo mu omogućili daljnje javno djelovanje, ponudili smo prostor koji imamo. Predsjednik je bio ovdje, pogledao je taj prostor. Očekujem da će biti više od pomoći nama u SABH-u', rekao je Franjo Habulin, predsjednik SABH-a.

Tamo će Mesić imati skromnije uvjete, a ostaje i bez izdašnog budžeta. Do sada je iz državnog proračuna u samo u prvih pet godina na rad tog ureda potrošeno gotovo četiri milijuna kuna – pola milijuna na intelektualne usluge, 330.000 kuna na putovanja, 216.000 kuna na reprezentaciju, izvijestio je RTL Danas.

Inače, Ustavni sud rješenjem od 6. prosinca nije prihvatio prijedlog Stjepana Mesića za pokretanjem postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članaka 2. i 3. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti. Stupanjem na snagu toga zakona (31. svibnja 2016.), bivšem predsjedniku Republike Hrvatske ukinuto je pravo na ured (i s njim povezana prava) kao posebno pravo vezano uz nastavak njegova javnog djelovanja na teret državnog proračuna Republike Hrvatske. Sud smatra da institucija predsjednika RH nakon prestanka obnašanja dužnosti nije ustavna kategorija te je zakonodavcu prepuštena odluka o tome hoće li i kako će urediti prava bivših predsjednika.

Nakon objave odluke Ustavnog suda prije tjedan dana Mesić je poručio kako za njega nije nikakvo iznenađenje to da se Ustavni sud oglušio na njegov prigovor zbog retroaktivnog primjenjivanja zakona u vezi s njegovim korištenjem Ureda bivšeg predsjednika i to, kako je ocijenio, pokazuje koliko je Hrvatska udaljena od toga da bude pravna država.