LOKALNI ČELNICI BJESNE

'Država perfidno smanjuje broj općina, gradova i županija'

21.08.2014 u 14:15

Bionic
Reading

Krenu li Vlada i Ministarstvo financija u 'mini poreznu reformu', kako se to najavljuje u medijima, jedinicama lokalne samuprave u cijeloj Hrvatskoj prijeti gubitak od oko 2 milijarde kuna, koje koriste za najosnovnije funkcioniranje. Stoga ni ne čudi što su se čelnici županija, gradova i općina digli na noge i zaprijetili ustavnom tužbom

Prema najavama iz Ministarstva financija, Vlada je odlučila izmijeniti Zakon o porezu na dohodak, odnosno povećati iznos neoporeziva dijela plaće, čime bi se proračunski prihodi smanjili za oko dvije milijarde kuna. No te dvije milijarde kuna ne ostaju u proračunu, već se gotovo cijeli taj iznos koristi za financiranje jedinica lokalne samouprave.

Podsjeća na to i predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, kojeg je najava iz Vlade očito šokirala.

'Ovim mjerama direktno se smanjuje naše prihode. Ono što Ministarstvo financija radi jest da se pravi pametnim tuđim novcem. Na razini cijele države govorimo o dvije do tri milijarde kuna koje su općine, gradovi i županije ulagali u komunalnu infrastrukturu, gradnju škola i bolnica i sada toga neće biti. Država se očito pravi pametna ili blesava tuđim novcem i govori nešto građanima i povećanju plaća, a na kraju će oni biti oštećeni. Država ako hoće pomoći, neka spusti PDV s 25 na 15 posto, ali to joj ne pada na pamet jer je to isključivo prihod države', uzrujano je komentirao Tolušić za tportal.

Zajednicu županija, kao ni Udrugu gradova i udrugu općina, kaže nam Tolušić, nitko nije uopće kontaktirao oko ove ideje. Dapače, kada se prije nekoliko mjeseci govorilo o ukidanju najviše stope poreza od 40 posto, Hrvatska zajednica županija zatražila je objašnjenje od ministra financija Borisa Lalovca, ali odgovor do dan danas nije dobila.

Gubitak za županije i gradove u Vladi, pak, namjeravaju nadoknaditi ukidanjem neoporezivanja reinvestirane dobiti. 'To može nadoknaditi gubitak u manjem omjeru. Govorimo o razdoblju kad imamo najmanje investicija i zato ne znam na koju cifru misli ministar financija. Nije pametno ni pristojno poigravati se tim pričama. Ministar ili premijer kažu da će nešto nadoknaditi, no nama ne treba 'nešto' nadoknaditi, nama treba nadoknaditi sve. Jer inače s ovim prekidamo priču u decentralizaciji, ovo je najgora centralizacija. I ako ovo ostvare, onda mogu odmah ukinuti sve općine, gradove i županije', kaže Tolušić.

Pohvala za Vladine najnovije mjere nije stigla ni od predsjednika Udruge gradova, zaprešićkog gradonačelnika Željka Turka.

'Jasno je da mi podržavamo svaku mjeru kojom se poboljšava standard građana, ali ova mjera isključivo ide na teret općina, gradova i županija. Malo me žalosti što će tom mjerom radnici koji imaju najmanje plaće, najmanje dobiti. To nije, rekao bih, baš socijalno. Na nivou države to znači 2 do 2,5 milijarde kuna manje novca koji se uzima od općina, gradova i županija. S tim da treba reći da mi na lokalnom nivou od poreza na dohodak sufinanciramo vrtiće, subvencije školama i druge socijalne pomoći stanovništvu. Znači, s jedne strane se daje, a s druge strane uzima. Ova Vladina mjera je prelijevanje iz šupljeg u prazno', kaže za tportal Turk.

Turk nam se također požalio da ih iz Vlade oko ove mjere nitko nije kontaktirao. 'Država ovako na perfidan način smanjuje broj općina, gradova i županija. Uz to, podsjećam da Europska povelja o lokalnoj samoupravi kaže da se oko svake izmjena zakona kojom se zadire u lokalne stvari, mora kontaktirati čelnike na lokalnoj razini, a nas nitko nije ni o čemu obavijestio. Sve saznajemo iz medija', kaže Turk.

Iako bi možda netko mogao spočitnuti Turku i Tolušiću da su žestoki u kritikama zato što dolaze iz oporbenog HDZ-a, najavom porezne reforme nije bio oduševljen ni SDP-ov primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

'Takvim zakonskim izmjenama samo Split bi na godišnjoj razini izgubio 70 milijuna kuna, a to nije mali novac i tek ćemo vidjeti hoće li taj novac ostati građanima ili će samo poslužiti za povećanje prihoda privatnih poduzetnika', rekao je jučer Komadina.

Pribojava se da će na povećanje neoporezivog dijela dohotka privatni poslodavci reagirati smanjenjem bruto plaća, čime bi neto plaće ostale iste i ne bi bilo prostora za povećanje potrošnje pa ni za ubiranje većih prihoda od PDV-a.

'Bilo bi dobro kad bi se pad poreznih prihoda lokalne i regionalne samouprave vratio državnom proračunu kroz povećanu potrošnju i prihode od PDV-a, no kako nisu osmišljeni zaštitni mehanizmi, ja sam tu skeptičan', rekao je Komadina.

Kako će točno Komadina reagirati kada Zakon dođe u proceduru, tek treba vidjeti, no njegov kolega iz Virovitičko-podravske županije pojašnjava da Hrvatska zajednica županija sigurno neće šutke gledati što se događa.

'Naravno da ćemo reagirati, ali Vlada ima sve konce u rukama. Ono što jedino možemo i što ćemo definitivno napraviti jest podizanje ustavne tužbe jer u Ustavu piše da jedinice lokalne samouprave imaju pravo na minimalno financiranje. A sada nećemo imati ni to. Da vam pokažem na primjeru, to bi vam značilo da nema WC papira u školama, da nećemo moći platiti struju u bolnici i pokrpati rupe na cestama. Bezobrazno je od Vlade što se na takav način poigrava s tuđim pravima i obvezama. Država ima prihod od PDV-a, porez na dobit, doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, neka smanjivanjem toga pomaže građanima, a ne ovako preko naših leđa', zaključuje Tolušić za tportal.