10. OBLJETNICA POKOLJA U SUDNICI

Država ne štiti živote žena

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 22.09.2009 12:42
  • Objavljeno 22.09.2009 u 12:38
Kosor pokolj u sudnici orešković

Kosor pokolj u sudnici orešković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama premijerka Jadranka Kosor položila je jutros vijenac i zapalila svijeću ispred spomen ploče postavljene u sjećanje na ubojstvo triju žena, počinjeno u zagrebačkoj Palači pravde prije deset godina.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja proglašen je prije četiri godine u spomen na trostruki zločin koji se na današnji dan 1999. dogodio na zagrebačkom Općinskom sudu. Tada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić. Za taj je zločin osuđen na najstrožu kaznu od 40 godina zatvora, što je bila prva takva dugotrajna zatvorska kazna izrečena u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja.

Predsjednica Vlade položila je vijenac i zapalila svijeću ispred spomen ploče postavljene na ulazu u sudnicu u kojoj se dogodilo stravično ubojstvo.

Nitko, nijedan muškarac u Hrvatskoj ne može biti cijenjeni član društva, bio sudac, političar, profesor, zastupnik, član Vlade, lokalni dužnosnik, ako je zapravo iza četiri zida osvjedočeni nasilnik', poručila je Kosor i ustvrdila kako toga, nažalost, ima. 'S tim se susrećemo, a vrlo često, nažalost, to se i prešućuje', rekla je.

U prvih šest mjeseci ove godine oko 75 posto žrtava obiteljskog naselja su žene, navela je Kosor.

Izrazila je zadovoljstvo brojem prisutnih na Općinskom sudu jer on, kako je rekla, pokazuje sve veći senzibilitet društva za problem nasilja.
U proteklom razdoblju učinjeno je puno u borbi protiv tog zla, ustvrdila je Kosor i uputila zahvalu svim udrugama civilnog društva koje su dugi niz godina davale primjer izvršnoj, zakonodavnoj i sudbenoj vlasti.

Naglasila je kako Hrvatska ima Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, a izmijenjen je temeljni zakon u borbi protiv nasilja u obitelji u koji je uvedeno i ekonomsko nasilje. Navela je također da su ove godine osigurana sredstva za provedbu programa za financiranje skloništa za žene žrtve nasilja. Za taj program Ministarstvo obitelji izdvojilo je više od 1,6 milijuna kuna, kazala je.

'Niti zakoni, niti strategije, niti sve političke odluke neće biti dovoljne ako ostanu samo na deklaratornoj razini, ako svojim vlastitim primjerom i životom dokazujemo nešto suprotno', poručila je premijerka i naglasila da političari u tom smislu moraju biti uzor i primjer.

Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće Zagreb novinarima je izjavila kako se u Hrvatskoj, nažalost, ni deset godina nakon masakra u sudnici nije puno pomaknulo po pitanju zaštite žena od nasilja. 'Država ne štiti živote žena', rekla je Toelle i dodala kako smatra da 'netko mora snositi odgovornost za propuste u svojoj službi'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi