USTUPCI SAMO NJIMA

Država izuzima vjerske zajednice od financijske transparentnosti

06.12.2013 u 14:32

Bionic
Reading

Platforma 112 upozorila je danas na nedostatke prijedloga Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, odnosno na izuzeće vjerskih zajednica od standarda financijske transparentnosti za koje smatraju da je štetno i neopravdano, te na potencijalne prepreke za razvoj socijalnog poduzetništva

Danas je zadnji dan javne rasprave o nacrtu prijedloga tog zakona, stoga je Platforma 112 pozvala građane da ga prouče i daju svoje komentare. Od donositelja odluka traže da na jednak način tretiraju sve neprofitne subjekte u pogledu financijske transparentosti, a eventualna izuzeća moraju biti opravdana i argumentirana. Također očekuju očitovanje Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

"Vjerske zajednice su ravnopravni dionici neprofitnog sektora i nema opravdanja za njihovim izuzećem od financijske transparentnosti", istaknula je na konferenciji za novinare stručna suradnica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Nataša Bijelić.

Upozorila je da su takva izuzeća neopravdana i štetna za financijsku transparentnost, te, ustvrdila je, neće naići na odobravanje građana.

U prilog tome, predstavila je istraživanje javnog mnijenja koje je u studenom telefonski provela agencija Ipsos Puls na 1001 ispitanika - 83 posto ispitanika smatra da bi Crkva trebala objavljivati financijske izvještaje o svim svojim prihodima i rashodima, uključujući i milodare.

Čak 84 posto ispitanika smatra da bi se utjecaj Katoličke crkve trebao ograničiti na vjeru i vjernike, a ne na većinu većinu političkih i društvenih zbivanja u Hrvatskoj. Oko 63 posto ispitanika se slaže da bi vjerske zajednice trebali financirati izravno vjernici, a ne državni proračun.

Istraživanje je pokazalo i da 62 posto građana smatra kako je vjeronauku mjesto u vjerskim institucijama, a ne u školama.

"Očigledno građani očekuju veću financijsku transparentnost vjerskih zajednica, ali i jasnije razgraničenje crkve i države, ne samo po pitanju financiranje. Stoga se mi pitamo kome je u interesu stvarati dodatne privilegije za vjerske zajednice povrh onih koje su već osigurane bilateralnim ugovorom s državom", kazala je Bijelić.

Istaknuvši da Platforma 112 pozdravlja donošenje propisa kojim bi se uveo red u finacijsko poslovanje neprofitnih organizacija, predsjednica Savjeta za razvoj civilnog društva Željka Leljak Gracin istaknula je da će prema sadašnjem nacrtu, Crkva jedino biti obavezna na dostavljanje izvješća o sredstvima iz državnog proračuna.

"To je povlašten položaj za vjerske zajednice, dok će s druge strane sve ostale organizacije financijski imati dodatne obaveze", napomenula je.

Viša savjetnica GONG-a i članica radne skupine za izradu Strategije razvoja socijalnog poduzetništva Marina Škrabalo upozorila je da u Hrvatskoj sve inovacije i ono što je upisano u Europu 2020 kao područje rasta i razvoja Europe temeljene na društvenom kapitalu i sigurnosti, neće biti moguće ako ostanu odredbe u propisu o računovodstvu neprofitnih organizacija.

U njemu se gospodarske djelatnosti razumijevaju jako plošno, a neprofitne organizacije tretiraju isto kao i profitne ako prihoduju i ako su inovativne oko stvaranja vrijednosti. Ne razumije se ni da neprofitne organizacije višak prihoda ne dijele kao privatnu dobit, već reinvestiraju u društveni razvoj i zaštitu okoliša, dodala je.