NAKON 20 GODINA

Država će sudski progoniti 7700 sudionika pretvorbe i privatizacije?!

Mladen Pejnović

Mladen Pejnović

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Država priprema sudske postupke protiv 7700 sudionika pretvorbe i privatizacije koji su zloupotrijebili povlašteni otkup dionica u svojim matičnim poduzećima

Ta obveza zavedena je u Strategiji upravljanja državnom imovinom što ju je Sabor nedavno prihvatio, a provodit će je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na čijem je čelu Mladen Pejnović.

U DUUDI-ju su, sumirajući državna potraživanja po raznim osnovama, zatekli stanje da je 7700 vlasnika dionica u 3720 domaćih poduzeća prekršilo pravila o povlaštenom otkupu dionica i tako oštetilo državu kao njihova prodavatelja. Kolika bi mogla biti šteta bit će jasnije nakon što se postupci i pokrenu, no valja poći od toga da su tadašnji propisi omogućavali da se vlasnički paketi poduzeća u vrijednosti do 20 tisuća tadašnjih DEM otkupe od Hrvatskog fonda za privatizaciju po povlaštenim uvjetima ako je kupac zaposlenik dotičnog poduzeća, piše Slobodna Dalmacija

Sporno je, prema nalazu DUUDI-ja, 9811 takvih ugovora, što daje ukupnu vrijednost mogućih tužbi od najmanje 200 milijuna tadašnjih DEM. Ima, dakle, pojedinaca koji su imali i više “povlaštenih” ugovora s HFP-om, što je samo po sebi protuzakonito jer se povlastica može iskoristiti samo jednom.

Zloporaba je bilo dosta, najvažnija je bila u tome što bi vlasnici prestali otplaćivati preuzete dionice, ali bi njima raspolagali kao da su ih otplatili, pa ih preprodavali ili prenosili na menadžere koji su ovladali poduzećima u pretvorbi. Budući da su sporni ugovori većinom sklapani ranih devedesetih, na počecima privatizacije, postavlja se pitanje kako to da se ništa nije poduzimalo gotovo 20 godina.

Više pročitajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!