NOVI JAVNI NATJEČAJ

Država će prepoloviti novac privatnim poliklinikama

26.01.2013 u 18:49

Bionic
Reading

Temeljem trogodišnjih ugovora, koji vrijede do 31. ožujka, HZZO je iz ionako mršavog zdravstvenog proračuna za pretrage i preglede privatnim poliklinikama godišnje plaćao čak 500 milijuna kuna. Praksi sklapanja takvih paušalnih ugovora s privatnicima je odzvonilo, a kako neslužbeno doznajemo iz Zavoda, ukupan godišnji iznos koji će privatnici dobiti od države bit će čak 50 posto manji

Večernji list u posjedu je popisa 10 privatnih poliklinika koje imaju financijski 'najteže' ugovore s HZZO-om, a zanimljivo je da je na prvome mjestu po godišnjoj zaradi poliklinika Medikol. Njihov je ugovor vrijedan čak 116,485.739,90 kuna. Po tom je ugovoru ova privatna poliklinika dobila mogućnost da od države naplati oko 88 milijuna kuna samo za skupu pretragu PET/CT-om na koju je, inače, nakon izbijanja afere s prekomjernim ozračivanjem pacijenata, imala monopol sve do lanjskog prosinca.

Tada je, naime, uređaj nabavljen za KBC Zagreb. Osim pretraga PET/CT-om, po tom ugovoru, a sve na račun nepreglednih lista čekanja koje su se nezaustavljivo stvarale u bolnicama, Medikol je, među ostalim, dobio i dodatnih 6,5 milijuna kuna za snimanja magnetskom rezonancijom i CT-om te mamografiju, ultrazvučne preglede dojki i CT koronarografiju.

Po istom su ugovoru u Medikolu, među ostalim, godišnje pružali i usluge fizikalne medicine i rehabilitacije za 3,5 milijuna kuna, a internističke usluge državi su mogli naplatiti više od milijun. Tu su još i pregledi dermatologa i venerologa za 250 tisuća kuna, operacije očne mrene za 761 tisuću i usluge neurologa za oko 700 tisuća kuna godišnje.


Iz HZZO-a ne žele komentirati ugovore koji su sklopljeni prije tri godine, ali poručuju da će se model ugovaranja s privatnicima u travnju promijeniti

Temeljem analize mreže detektirat će se, kažu, na kojim bi se pregledima i pretragama moglo dogoditi da se liste čekanja povećaju. Potom će raspisati javni natječaj za određeni postupak. Privatnik koji dobije na natječaju neće, kao što je to dosad bio slučaj, ugovarati paušalan iznos za pojedini postupak, već će ugovor biti okviran. To znači da će privatni kapaciteti biti na raspolaganju državi, a pacijenti će se, kada se pokaže potreba, imenom i prezimenom slati na pretragu koju nisu mogli dobiti u državnoj ustanovi.