PORUKA BEOGRADU

Drugi čovjek NATO-a poručio Srbiji: Nećemo vas požurivati

03.03.2016 u 19:27

Bionic
Reading

Drugi čovjek NATO-a, češki general Petr Pavel kazao je u razgovoru za srbijanski B92 kako niti jedan od sporazuma koje je Srbija potpisala sa Sjevernoatlantskim savezom ne stvara nikakve uvjete o članstvu, dodavši da poštuju interes Beograda da ostane vojno neutralan

'Nemamo namjeru gurati Srbiju na bilo koju stranu', izjavio je Pavel, trenutno na dužnosti predsjednika Vojnog odbora NATO-a, istaknuvši kako su odnosi Srbije i NATO-a u stalnom razvoju posljednje desetljeće te kako se polako vraća uzajamno povjerenje, uz jasno utvrđene koristi pri partnerstvu i suradnji.

'Kada postoji zajednički interes i dobra volja, tada će biti i dobre i kvalitetne suradnje', kazao je Pavel, naglasivši da niti jedan od sporazuma o slobodi kretanja ili inicijativa o partnerstvu ne stvara nikakve preduvjete za članstvo Srbije u NATO-u.

'To je odluka Srbije i nitko je neće mijenjati. Sporazum o slobodi kretanja je standard koji NATO ima sa svakom partnerskom zemljom s kojom ima i povjerenički fond i zajedničke aktivnosti', rekao je Pavel. Pritom je naveo kako je sporazum potreban kako bi se implementirao povjerenički fond te kako slične sporazume imaju Jordan i Austrija.

Pavel, koji je ovih dana službeno posjetio Beograd, naveo je kako je cilj posjeta isti i kada dolaze drugi dužnosnici Sjevernoatlantskog saveza, a to su osnaživanje suradnje, bolje razumijevanje situacije na terenu i razgovori o zajedničkim interesima.

'Mislim da imamo dosta zajedničkih izazova, počevši od borbe protiv terorizma i ekstremizma koji dolazi s juga, migracije i trgovine ljudima. To su sve teme koje zajednički trebamo razumjeti kako bismo im pristupili na pravi način', rekao je Pavel.

Na pitanje pak hoće li najave da će NATO povećati svoju nazočnost na istoku pojačati tenzije s Moskvom Pavel je rekao da postrojbe neće biti veće od bojne koja maksimalno broji 500 vojnika i da to nikome ne može predstavljati prijetnju.