test sposobnosti

Drugi brod sa žitom napustio ukrajinsku crnomorsku luku

22.09.2023 u 08:21

Bionic
Reading

Drugi teretni brod Aroyat napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Čornomorsk nakon utovara žita, rekao je izvor iz industrije u petak

Brodovi za rasuti teret Resilient Africa i Aroyat stigli su u Ukrajinu u subotu i trebali su isploviti nakon utovara gotovo 20.000 tona pšenice za Afriku i Aziju.

Brod Resilient Africa napustio je Ukrajinu u utorak s utovarenih 3000 metričkih tona pšenice.

Utovari su test sposobnosti Ukrajine da ponovno otvori pomorske rute nakon što je dogovor uz posredovanje UN-a da se Ukrajini omogući izvoz žitarica propao pošto se Rusija povukla.

Ukrajina je prošli mjesec najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zaglavljene u svojim lukama otkako je Rusija napala zemlju u veljači 2022. i kako bi zaobišla propali dogovor.

Moskva je pokrenula česte napade bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica.

Tri morske luke Odese, uključujući Čornomorsk, isporučile su desetke milijuna tona žitarica za vrijeme ruske invazije prema dogovoru uz posredovanje UN-a.

Pet od nekoliko brodova koji su bili zaglavljeni u Odesi dosad je napustilo luku koristeći privremeni koridor koji obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunjske i Bugarske.

U dogovoru o žitaricama u Crnom moru posredovali su UN i Turska u srpnju 2022. radi borbe protiv globalne prehrambene krize pogoršane ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.