iznad bola

Dron sa 60 litara kerozina koji snima prekršitelje srušio se na Braču i izazvao požar

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 28.08.2020 12:15
  • Objavljeno 28.08.2020 u 10:59
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Schiebel Multimedia

Iza 9 sati na Braču kod Gornjeg Humca srušio se dron i izazvao požar kojega su vatrogasci stavili pod nadzor

Neposredno nakon polijetanja iz Zračne luke Brač, bespilotni zrakoplov tipa Schiebel S-100, iz zasad neutvrđenih okolnosti srušio na nenaseljenom i nepristupačnom, kopnenom dijelu otoka Brača, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Interventne službe izišle su na teren, a sukladno pravilima sigurnosti zračnoga prometa obavještena su sva nadležna tijela. Prema dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba, kao niti materijalne štete na objektima.

Bespilotni zrakoplov je, prema današnjem rasporedu, trebao obavljati redovne aktivnosti vezane uz podršku sigurnosti plovidbe i zaštite mora, u sklopu usluga koje državama članicama Europske unije stavlja na raspolaganje Europska agencija za pomorsku sigurnost EMSA.

'Najprije smo dobili dojavu o požaru, a onda je javljeno da se srušio dron', kazala je za Dalmatinski portal Antonela Lolić, glasnogovornica Policijske uprave.

Požar koji je izbio, stavljen je pod nazdor, potvrdio je zapovjednik bračkih vatrogasaca Nikola Martinić.

'Izgorjelo je 150 hektara makije. Nema otvorenog plamena. Bit ćemo i dalje na požarištu zbog sanacije. Dron je udario u južne obronke Brača, sutra zovu jako jugo i moramo shvatiti cijelu ovu stvar krajnje ozbiljno', kazao je Martinić za Dalmatinski portal.

Dron, koji se srušio na Braču, imao je u sebi 60 litara kerozina i 30 litara ulja. Koristio se inače za snimanje prekršitelja na moru. Kontaktirali smo Ministarstvo mora, no oni zasad nemaju informaciju da je došlo do pada njihovog drona. U splitskoj Lučkoj kapetaniji također ne znaju ništa o tome.