drama na moru

[VIDEO] Veliki požar na megajahti kod Sardinije: Talijanski mediji hvale hrvatskog kapetana koji je spriječio veću ekološku katastrofu

27.08.2020 u 13:14

Bionic
Reading

Veliki požar zahvatio je megajahtu Lady MM u moru nedaleko od Sardinije. Jahta je potonula, a 17 članova posade i putnika spašeno je, javljaju mediji

Kapetan jahte je Hrvat, a još pet članova posade su hrvatske nacionalnosti. Svi su spašeni i dobro su, a veleposlanstvo iz Rima u stalnom je kontaktu s njima, prenosi Jutarnji list. Talijanski mediji javljaju da se protupožarni alarm na jahti oglasio jutros oko 6 sati, dok je jahta brodila od Caprija prema Porto Cervo. U trenutku izbijanja požara nalazila se oko pedeset nautičkih milja od Capo Comina.

Lokalne službe odmah su pokrenule akciju spašavanja u kojoj su sudjelovala dva patrolna broda i helikopter. Poslije njihovog dolaska na mjesto havarije na brodu su vidjeli samo vatru i gust dim, no nije bilo nikoga od članova posade. Naknadno se doznalo da su oni u panici napustili brod na motornom gumenjaku te su živi i zdravi. Patrolni brodovi presreli su ih i odvezli na sigurno.

Izvor: Društvene mreže

Talijanski mediji hvale prisebnost kapetana broda hrvatske nacionalnosti. On je na vrijeme shvatio što se događa te je naredio zatvaranje golemih tankova u kojima se nalazilo više od sedamdeset tisuća litara dizela. Time je izbjegnuta još veća ekološka katastrofa, javljaju mediji.

Naime time se značajno umanjuje mogućnost za izlijevanje goriva u more i ekološki akcident, a prva izvješća govore kako su spremnici dovoljno dobro zatvoreni te da nema curenja nafte u okoliš.

Lady MM plovila je pod zastavom Kajmanskog otočja. Bila je dugačka 47 i pol metara, a unatoč svojoj težini od 500 tona može postići maksimalnu brzinu od 17 čvorova, dok joj je brzina krstarenja 13 čvorova. Namijenjena je za prihvat deset putnika u pet kabina, među kojima su glavni apartman, VIP kabina, velika kabina te dvije kabine za po dvije osobe. Putnike opslužuje devet članova posade te se brinu da luksuzno ljetovanje prođe u najboljem redu.

Izvor: Društvene mreže