SVI SU DALI RUKE ZA PLEMENIT CILJ

[FOTO] Dres Marka Livaje otišao za 25.000 kuna, anonimni donator dao još 150.000. U humanitarnoj akciji prikupljen novac za pomoć Dječjem domu Maestral

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 29.12.2021 14:27
  • Objavljeno 29.12.2021 u 13:29
Josip Lijić (lijevo) izlicitirao je 25 tisuća kuna za Livajin dres

Josip Lijić (lijevo) izlicitirao je 25 tisuća kuna za Livajin dres

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivica Matić

Odbrojavala je ponoć, uokvireni dres Marka Livaje upravo je prošetao dvoranom i na aukciji dosegao cijenu od 25 tisuća kuna, kad se odnekud pojavio anonimni donator i priložio zadnjih 150 tisuća kuna, pa tako stavio mašnicu na vjerojatno najljepši splitski božićni poklon. Cijeli se grad angažirao kako bi svojoj djeci uredio dom

Službena vijest glasi ovako: na dobrotvornoj večeri za štićenike Dječjeg doma Maestral ostvaren je cilj i prikupljeno je 375 tisuća kuna, novac kojim će se obnoviti stan u centru Splita u kojemu žive korisnici koji napune osamnaest godina. A neslužbena: 'grad slučaj', kako ga često vole titulirati, ponovno je pokazao svoje najljepše lice. Ako i jest slučaj, slučaj je za naslovnice. Glazbenik Ivan Perak najprije je na scenu izveo dječji zbor Maestralići, koji je tristotinjak uzvanika oduševio izvedbom 'Zvončića', a jedan od dječaka potom je izveo pjesmu Petra Graše. Pa se, logično, ukazao i sam Grašo i dodatno digao temperaturu u dvorani.

Bio je to sam početak dobrotvorne gala večere i sve je još uvijek bilo prigušeno i pomalo suzdržano: leptir-mašne i večernje haljine prošetavale su se dvoranom, u pozadini je zveckalo posuđe, odradio se set prigodnih pozdrava i govorancija, pa i himna, sa stola na stol zirkalo se i domahivalo, gradska poslovna, medijska, aktivistička i politička krema uživala je u 'minglanju'. A onda je krenulo. Cijeli Split, kažemo, dao je ruke svojoj djeci: nakon Petra Graše svoje glasnice otkočili su operna pjevačica Terezija Kusanović, pa Doris Dragović, pa Ivo Amulić s prigodnom 'Nasloni glavu na moje rame' i dalje, a onda i nenadmašna Zorica Kondža.

  • +22
  • +19

Dobrotvorna večera za djecu Maestrala

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivica Matić

Veseli konobari u niskom startu uputili su goste na hranu, a bogme je bilo svega: pozivu na volontiranje odazvao se vrh hrvatske gastro scene. Hrvoje Zirojević, Ivan Pažanin, Duje i Ante Pisac, Roko Puče, Pero Savanović, Matko Ivanišević, Duje Milić… Hrana je bila donirana, dvorana ustupljena za plemeniti cilj, čak i prigodno dekorirana trudom i novcem dobrih ljudi. Bilo ih je puno, previše za nabrajanje u jednom tekstu. U pozadini se odvijala i aukcija slika poznatih hrvatskih umjetnika, eno još uvijek traje na web stranicama Maestrala.

I potom je na scenu stupio Joško Lalić, štićenik ovog doma koji je upravo napunio osamnaest godina i jedan je od tridesetak mladih koji će taj stančić u centru grada pamtiti kao svoj prvi pravi, topli dom. Hrabro je stupio pred stotine ljudi i održao govor zahvale, brojna srca raspala su se u tom trenutku. Pa da se ne bi uredio taj stan, ma nemojte. Da je u tom trenutku trebalo skupiti 375 milijuna, a ne 375 tisuća kuna, pronašli bismo ih nekako.

Za jednim od stolova cupkali su župan Blaženko Boban, gradonačelnik Ivica Puljak - koji se, provjerili smo, čak i pomolio prije jela. Duhovnost ga je preuzela ili možda činjenica da je sjedio pored nadbiskupa Marina Barišića. Neobično društvo očekivano se nije diglo sa svojih stolica. Bio je najavljen i ministar Josip Aladrović, ali pojavio se nije: čovjeku je vjerojatno bilo daleko potegnuti do Splita, možda nije imao vremena. Za razliku od konobara Ivice i Renate, koji su upravo te večeri slavili trideset godina braka i odlučili otkazati već dogovorenu feštu kako bi dali ruke za ovaj plemeniti cilj.

Ivica i Renata otkazali su feštu za 30. godišnjicu braka kako bi pomogli u humanitarnoj akciji

Ivica i Renata otkazali su feštu za 30. godišnjicu braka kako bi pomogli u humanitarnoj akciji

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

'Ovoj djeci poklonili smo svoje vrijeme, ono vrijedi više od svih fešta ovog svijeta', kazat će nam Ivica na odlasku, nakon što je raspremio stolove i ruku pod ruku sa suprugom odšetao u noć. Split, kažemo, voli svoju djecu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!