NAKON DVIJE GODINE SKRIVANJA U BIH

Dražen Golemović predao se riječkom sudu

07.05.2011 u 10:22

Bionic
Reading

Hrvatski poduzetnik i optuženik u aferi Ipsilon predao se hrvatskom pravosuđu. Nakon gotovo dvije godine bijega u BiH, Dražen Golemović (40) iz Vrvara oko 11 sati i 15 minuta stigao je u riječki zatvor pod jakim policijskim osiguranjem

Hrvatsko pravosuđe traži Golemovića zbog osam kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja, kaznenog djela protuzakonitog posredovanja i kaznenog djela davanja mita. Prvi put je priveden na riječki sud 7. svibnja prije dvije godine. Nakon podizanja optužnice pobjegao je u Banja Luku te zbog državljanstva BiH nije mogao biti izručen Hrvatskoj.

Optužnica protiv Golemovića podignuta je 9. listopada 2009. za aferu Ipsilon, no Županijski sud u Rijeci istoga ga je dana pustio iz pritvora. USKOK-ovu je žalbu Vrhovni sud prihvatio za tri tjedna i predmet je vraćen sudu u Rijeci na ponovno odlučivanje. Kada je Županijski sud u Rijeci promijenio stav, Golemović je već bio u BiH.

Zbog međunarodne tjeralice, u studenom 2009., Golemović je uhićen i priveden u Federalnu policiju BiH, no vrlo brzo i pušen. Njegov odvjetnik Vlatko Vrkić izjavio je tada da Golemović ne bježi od hrvatskih vlasti, da će se odazvati na poziv hrvatskog suda, te da je u BiH otišao poslovno, kao slobodan čovjek, nakon što je pušten iz riječkog pritvora u kojem je proveo četiri mjeseca.

Golemović je, inače, graditelj nekoliko desetaka vila na području Poreča u Istri, gdje je i živio do uhićenja, a građevinski posao je proširio i na područje BiH.

Afera Ipsilon odnosi se na još osmero hrvatskih državljana optuženih zbog više različitih kaznenih djela. Radi se o petoro policijskih službenika, Nedeljku Mijošeku (43) iz Poreča i njegovoj supruzi Sonji Štević-Mijošek (41) iz Poreča, Željku Mulleru (34) iz Poreča, Anti Braliću (33) iz Zagreba, Ivici Šoštariću (31) iz Križevaca, zatim službeniku Porezne uprave u Pazinu Elvisu Drandiću (35) iz Vodnjana, službeniku carinske uprave Silvanu Legoviću (39) iz Kaštelira i državnoj odvjetnici iz Pazina Davorki Smoković (52).

Golemovića se tereti se da je od ožujka 2008. do travnja 2009. u Poreču te na području Istre i Zagreba, u više navrata zatražio od drugooputuženog Mijošeka, a ovaj potom od ostalih okrivljenih policijskih službenika, da mu koristeći svoje službene položaje pribave neimovinsku korist, odnosno službene podatke do kojih sam nije mogao doći na legalan način.

Nadalje, u optužnici se navodi da je Golemović, uz posredovanje Mijošeka, službene podatke do kojih nije mogao doći na zakonit način, dobivao od carinskog službenika Legovića.

Legović je, pak, u više navrata, opet uz posredovanje Mijošeka, omogućio jednoj osobi da se okoristi omogućavanjem uvoza većih količina robe bez carinskog nadzora i bez plaćanja poreznih i carinskih davanja.

Općinska državna odvjetnica Davorka Smoković tereti se da je, na višekratno traženje Golemovića, pristala da mu dogovori sastanak s policijskim službenikom PU istarske zaduženog za rad u predmetu vezanom za poslovanje tvrtke u njegovom vlasništvu, a za postupanje po Golemovićevim zahtjevima, od njega je u veljači 2009. na dar primila ogrlicu od bijelog zlata.

Pročelnika u pazinskoj Poreznoj upravi Elvisa Drandića tereti se da je Golemoviću, na njegovo traženje, od rujna 2007. do travnja 2009., davao korisne informacije o pripremi i tijeku poreznog nadzora nad trgovačkim društvima u njegovom vlasništvu te o tijeku provođenja policijskih izvida nad njima i njegovim trgovačkim društvima. Osim toga, tereti ga se da je poduzimao i radnje u cilju sprječavanja daljnjih poreznih kontrola, a za uzvrat mu je Golemović, u lipnju 2008., poklonio skupocjeni televizor i glazbenu liniju.

Optuženima za aferu Ipsilon suđenje počinje u ponedjeljak 9. svibnja na Županijskom sudu u Rijeci, zbog čega se prvooptuženi Golemović i vratio.

'Kako suđenje počinje, nije više bilo nikakvog objektivnog razloga da ostane u BiH, to je njegova racionalna odluka', rekao nam je njegov drugi odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Golemović će suđenje dočekati u riječkom pritvoru, a hoće li obrana zatražiti da se u daljnjem postupku, kao i ostali optuženici, brani sa slobode, tek ćemo vidjeti.