rekordni vodostaji

Drava se izlila i u Virovitičko-podravskoj, pojedine kuće uz rijeku ugrožene

09.08.2023 u 16:56

Bionic
Reading

Na dvije mjerne stanice u Virovitičko-podravskoj županiji Drava obara rekorde vodostaja u ovom stoljeću, na pojedinim se dijelovima izlila, no većina stambenih objekata nije ugrožena osim pojedinih uz rijeku, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite

Na mjernoj stanici Terezino Polje vodostaj u 7 sati iznosio je 314, a na stanici Vrbovka 669 centimetara. Prema riječima načelnika stožera Marija Klementa Drava je poplavila poljoprivredne površine na području prekodravskog naselja Križnica koje je sada odsječeno jer skela ne vozi, a viseći pješački most zbog sigurnosti nije u upotrebi.

„Voda je ušla kilometar do dva u naselje, ali najveći dio kuća nije ugrožen, osim pojedinih koje se nalaze uz rijeku. Stanovnike opskrbljujemo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite općine Pitomača“, rekao je Klement.

Na još dvije kritične točke u Virovitičko-podravskoj županiji, Novi Gradac u općini Gradini i Kapinci u općini Sopju situacija je pod kontrolom.

Iz Stožera su zamolili građane da ne prilaze nasipima postavljenim za obranu, da ne parkiraju svoja vozila kraj njih i da se ne penju na nasipe i mostove kako bi fotografirali poplave.

  • +21
Katastrofalne posljedice poplave i bujice na jezeru Šoderica Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

„Pazite na svoju sigurnost, nijedna fotografija nije vrijedna toga da stradate ili napravite oštećenje na nasipu koje će prouzročiti izlijevanje rijeke na okolno područje, a koje će onda biti teško zaustaviti“, poručili su iz Stožera CZ Virovitičko-podravske županije.