sigurnost na cestama

Drakonske kazne u Austriji: Za brzu vožnju oduzimaju auto, a može završiti i na dražbi

07.07.2023 u 15:04

Bionic
Reading

Austrija iduće godine uvodi drastične mjere za vozače koji voze prebrzo - policija će zbog prevelikih brzina oduzimati vozila na licu mjesta, a moguće je da vozilo i trajno oduzmu

Austrijsko Nacionalno vijeće u Beču je u srijedu usvojilo prijedlog austrijske ministrice prometa Leonore Gewessler prema kojem će se nove prometne mjere primjenjivati od ožujka 2024. godine. Prema njezinu prijedlogu policija vam može oduzeti vozilo na dva tjedna, ako cestom vozite 60 km/h više od dozvoljenog ili pak 70 km/h više od dozvoljenog na autocesti.

U slučaju da prekršaj ponovite, policija vam vozilo može trajno oduzeti. U tom slučaju vozilo ide na dražbu, a 70 posto prihoda od prodaje ide u fond za sigurnost na cestama. Ostalih 30 posto ide lokalnim vlastima, navodi Ministarstvo prometa o izmjenama zakona, piše Fenix-magazin.

Ako je prekoračenje brzine veće od 80 km/h u naseljenom mjestu ili 90 km/h izvan naseljenog mjesta, vozilo se odmah oduzima i ide na dražbu, bez obzira na to je li prekršaj prvi ili ponovljeni. Cilj ovih mjera je povećanje sigurnosti na cestama.