bečki list

Nakon 320 godina ugašeno tiskano izdanje najstarijih novina na svijetu

01.07.2023 u 17:42

Bionic
Reading

Najstarije nacionalne novine na svijetu tiskale su svoje posljednje dnevno izdanje gotovo 320 godina nakon što su nastale. Wiener Zeitung, bečke dnevne novine, više neće tiskati dnevna izdanja nakon što su nedavnim izmjenama zakona prestale biti profitabilne kao tiskani proizvod

Zakon, koji je u travnju donijela austrijska koalicijska vlada, ukinuo je zakonsku obvezu da tvrtke moraju platiti objavljivanje javnih priopćenja u tiskanom izdanju novina, ukidajući ulogu Wiener Zeitunga kao službenog glasila. Ova je promjena rezultirala procijenjenim gubitkom prihoda od 18 milijuna eura za izdavača, navodi Der Spiegel, i prisilila je novine na gašenje 63 radna mjesta, uključujući smanjenje uredničkog osoblja s 55 na 20.

Nastavit će objavljivati ​​online, a predviđeno je i mjesečno tiskano izdanje, iako je ta ideja još u povojima. Novine, koje su u vlasništvu austrijske vlade, ali su urednički neovisne, počele su izlaziti u kolovozu 1703. godine.

Kad je Austrija poražena u Prvom svjetskom ratu, list je u posebnom izdanju objavio abdikacijsko pismo posljednjeg habsburškog cara Karla. U svom posljednjem dnevnom tiskanom izdanju u petak, list je objavio je uvodnik u kojem je okrivio vladin novi zakon za kraj tiskanja.

U travnju je njegova naklada bila samo 20.000 radnim danom, iako se brojka udvostručavala vikendom.

Tijekom tri stoljeća tiskanja novina je imala samo jedan prisilni prekid. Nakon što je Austrija uključena u Hitlerovu Njemačku, nacisti su zatvorili list 1939. Godine 1945., dok je Austrija još bila pod savezničkom okupacijom, ponovno se počeo tiskati.