naslijedio mikulića

Prgomet novi šef zagrebačke Gradske skupštine: Uzbuđen sam kao kad sam prvi put ulazio u operacijsku salu

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 18.04.2019 20:46
  • Objavljeno 18.04.2019 u 11:16
Drago Prgomet

Drago Prgomet

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Drago Prgomet (HDZ) izabran je s 30 glasova 'za' šest protiv i deset suzdržanih za novog predsjednika Skupštine Grada Zagreba

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) je kazao kako je sasvim sigurno da će Prgomet bolje voditi skupštinu od bivšeg predsjednika Andrije Mikulića.

'Volio bi da je Mikulić ostao jer bi sigurno šteta bila manja nego što će to biti na poziciji državnog inspektora', sarkastično je dometnuo Tomašević, koji je glasao protiv.

Mikulić je s 1. travnjem 2019. imenovan glavnim državnim inspektorom Državnog inspektorata te mu je prestala dužnost predsjednika. Umjesto Mikulića u skupštinu je ušao Ivan Kujundžić, a Klub gradskih zastupnika HDZ-a, predložio je da se Prgomet izabere za novog predsjednika Skupštine.

'Odgovorna je ovo i časna dužnost. Uzbuđen sam i ovo bih uzbuđenje mogao usporediti s onim kad sam, kao mladi kirurg, prvi puta ulazio u operacijsku salu', rekao je Prgomet pa dodao kako nije mali izazov voditi drugi najveći parlament u Hrvatskoj. Obećao je dobru suradnju sa svim skupštinskim klubovima, kao i s gradskom upravom.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome osjeća li nelagodu kada čuje snimke sa suđenja u aferi Agram u kojem HDZ-ov koalicijski partner u Skupštini Milian Bandić, zagrebački gradonačelnik, od svojih podređenih traži da se zaposli na bolje radno mjesto njegovu rodicu, Prgomet je kazao ako je netko kriv da će zato odgovarati, a da stil ostavlja svakom ponaosob.

>> Njegov ga prethodnik ne bi uzeo ni za šofera, ali ovu fotelju vratili su zbog njega: Tko je Andrija Mikulić

Prgomet je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, a na prošlim lokalnim izborima bio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Rođen je 23. svibnja 1965. u Žeravcu, u Bosanskoj Posavini, mjestu nedaleko od Dervente. Osnovnu školu završio je u Žeravcu, srednju u Derventi, a Medicinski fakultet u Banja Luci gdje je diplomirao 1990. godine.

Pripravnički staž odradio je u Medicinskom centru u Slavonskom Brodu.

Od početka rujna 1991. bio je na zapadnoslavonskom bojištu kao liječnik bojne, a tijekom ljeta 1992. godine načelnik saniteta Istočne Posavine. Za vrijeme rata ranjen prilikom oslobađanja Mašićke Šagovine i Širinaca 1991. godine. Dvije godine kasnije upisao postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

  • +8
  • +5

Sjednica Gradske skupštine Zagreba

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Predstojnik je Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgije glave i vrata na KBC-u Zagreb te pročelnik Katedre za otorinolaringologiju s audiologijom i fonijatrijom Medicinskog fakulteta Zagreb. U Skupštini neće biti profesionalac što znači da će plaću i dalje primati na KBC-u. Od 2003. do 2006. bio je saborski zastupnik HDZ-a, a dok je Tomislav Karamarko bio predsjednik stranke bio je njegov zamjenik.

Vlastito izbacivanje iz stranke spriječio je 2015. godine na način da je sam iz nje izašao. Kritizirao je Karamarka, zalagao se za sustav glasovanja jedan čovjek jedan glas… Nakon toga kratko je bio u MOST-u, ali kada se saznalo da bez znanja ostalih pregovara sa Zoranom Milanovćem u stanu Ante Kotromanovića što su zabilježile iz kamere iz njega je izbačen. Potom je osnovao Hrvatsku inicijativu za dijalog (HRID) koja je bila kratkog daha jer nakon što je Andrej Plenković preuzeo HDZ Prgomet se odlučio vratiti u njega.

U Sabor je izabran i u aktualnom sazivu, ali se iz njega odlučio povući kada je izabran u Skupštinu Grada Zagreba.

Na prošlim lokalnim izborima bio je kandidat HDZ-a za gradonačelnika, ali nije se proslavio. Od osam kandidata u prvom krug završio je tek na petom mjestu sa 18.478 glasova odnosno 5,60 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!