okruglih 20 GODINA

Drage čitateljice i dragi čitatelji, pred vama je potpuno novi, osvježeni tportal!

03.04.2023 u 12:30

Bionic
Reading

Nakon 20 godina postojanja te nekoliko vizualnih i tehničkih promjena redakcija vašeg omiljenog internetskog medija donosi vam potpuno redizajnirani i osvježeni tportal

Drage čitateljice i dragi čitatelji, pred vama je osvježeni izgled tportala. Uz to što se svakodnevno trudimo pravovremeno i vjerodostojno donijeti vam sve najnovije informacije iz Hrvatske i svijeta, ovu jubilarnu godinu iskoristili smo za osvježenje naših stranica.

Nakon 20 godina postojanja donosimo vam dinamični, funkcionalno poboljšani i vizualno unaprijeđeni tportal.

Kako je sve počelo

Ovako smo izgledali 2003. godine.

Već 2004. proveli smo prvo vizualno osvježenje naših stranica.

Pogledajte i kako smo izgledali 2009.

Unaprijedili smo se i 2012. godine...

…a ovako smo izgledali do prije koji dan.

Kao što ste mogli vidjeti, tijekom godina trudili smo se posjetiteljima naših stranica omogućiti što ugodniji, brži i kvalitetniji pristup sadržajima koji nastaju u našoj redakciji, a s time ćemo i nastaviti.

Kako se tportal mijenjao tijekom godina Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Tehničke inovacije u redizajnu

Naš svakodnevni rad i posjeti svih vas doveli su do toga da se tportal, otkako je mjerenja, stalno nalazi na popisu 10 najposjećenijih stranica ove vrste u Hrvatskoj.

Najnovijim vizualnim osvježenjem željeli smo našim čitateljima ponuditi još bolji i ugodniji pristup sadržaju. Bilo da vas zanimaju vijesti iz zemlje, svijeta, tehnologije i biznisa, noviteti u svijetu mode i dizajna, glazbe, književnosti ili sporta, sve sadržaje sada vam prezentiramo na pregledniji i jednostavniji način.

  • +12
Naslovnice rubrika Izvor: Screenshot / Autor: NN

Uveli smo i nekoliko tehničkih inovacija. Među osnovnim informacijama o članku, čitatelji će dobiti podatak o vremenu potrebnom za njegovo čitanje, a pomoću nove značajke progress bar (traka prikaza tijeka) moći će pratiti i koliko je još teksta preostalo u njemu.

Još jedna važna promjena zove se bioničko čitanje (bionic reading), nova metoda čitanja koja funkcionira tako da se prvi dio riječi označava privlačeći pažnju na njih, što, prema autoru te metode Renatu Casuttu, omogućava mozgu brže prepoznavanje i povezivanje sadržaja. Bioničko čitanje pojačava koncentraciju, a u praksi se može primijeniti na sav internetski sadržaj pomoću aplikacija, dodataka za preglednike ili značajki internetskih stranica.

Bilo da pristupate našim sadržajima putem računala, prijenosnika ili nekog od mobilnih uređaja, vaše iskustvo surfanja tportalom upravo je postalo još bolje.

Baš kao i prilikom ranijih osvježenja, izgled stranica koje upravo čitate rezultat je višemjesečnog rada tportalova tima i partnera. U fotogaleriji pogledajte tko sve stoji iza najnovije inkarnacije tportala.

  • +4
Tportal 2023. Izvor: tportal.hr / Autor: Mladen Lončar

Stavljamo naglasak na biznis i tehnologiju

Što se rasporeda sadržaja tiče, svoju omiljenu rubriku i dalje možete pronaći ispod uobičajenog izbornika, no u nešto drukčijem rasporedu.

Sadržajni naglasak stavljamo na biznis i tehnologiju. U rubrici Biznis, uz najnovije vijesti važne za poslovnu zajednicu, savjetodavne teme iz područja osobnih financija i priče o uspjehu poslovnjaka u usponu, osobito smo ponosni na projekte CEO blog i Vizionar godine. U sklopu CEO bloga objavljujemo autorske tekstove predsjednika uprava i glavnih izvršnih direktora najvećih i najmoćnijih hrvatskih kompanija. Vizionar godine je pak projekt kojim ističemo one pojedince koji svojim djelovanjem i uspjesima otvaraju nove prilike Hrvatskoj. Aktualne teme iz ekonomskog sektora komentira ugledna analitičarka Maruška Vizek.

U našoj osvježenoj rubrici Tech možete čitati o najnovijim tehnološkim trendovima u poslovnom okruženju, doznati koji novi gadgeti stižu na tržište te što su pokazali u našim recenzijama, što nam dolazi iz svijeta gejminga, a što sa startup scene... Adresa smo na kojoj možete pročitati tehno savjete, a s posebnom pažnjom pratimo i uspjehe žena u tehnologiji.

Rubrika Vijesti i dalje će pratiti dnevnopolitičke i društvene aktualnosti te se truditi što brže izvijestiti čitatelje o svim aktualnim događajima, ali i detaljno razrađivati teme koje zanimaju naše čitatelje. Za komentare su zaduženi vrhunski poznavatelji područja politike i društva - Boško Picula, Višeslav Raos, Boris Jokić i Renato Baretić.

Rubrika Sport posebno je ponosna na ekskluzivna prava na videosažetke i golove SuperSport Hrvatske nogometne lige. Sve utakmice domaćeg prvenstva ljubitelji nogometa mogu uživo pratiti na tportalu uz videosnimku svakog gola ili sporne situacije.

Kad je domaći nogomet u pitanju, treba reći da sportska redakcija tportala provodi još od 2003. godine projekt Kapetani biraju, u kojem kapetani hrvatskih prvoligaša biraju najboljeg igrača HNL-a. Prvi laureat bio je prije 20 godina Niko Kranjčar, a između ostalih do statusa najboljeg u domaćoj ligi stizali su Luka Modrić, Eduardo da Silva, Mario Mandžukić, Andrej Kramarić, Dani Olmo, Bruno Petković, Arijan Ademi, Marko Livaja…

Stranice kulture tportala odavno su postale centralno mjesto na kojemu domaći kulturnjaci - filmaši, spisatelji, likovni umjetnici, kazališni redatelji... - predstavljaju svoje projekte o kojima sa zadovoljstvom pišemo i koje rado pratimo. U Hrvatskoj gotovo da ne izađe knjiga, ne odvije se kazališna predstava, ne postavi se zanimljiva izložba - a da mi o tome ne napišemo barem nekoliko redaka. Sve nove nade iz ovih područja predstavljamo u emisiji Crna rupa, koju urednik kulture Vid Barić priprema u suradnji s radijem Yammat. Tu su i glazbene, filmske i TV kritike naših autora: Zrinka Pavlić zadužena je za televizijske i filmske teme, a Bojan Stilin u kolumni Antologija pokriva glazbeno i popkulturno područje.

Status važne kulturne adrese iz godine u godinu potvrđujemo i književnom nagradom tportala, koja će ove godine doživjeti 16. izdanje, a iznos koji će osvojiti autor najboljeg romana povećan je na 10.000 eura. Tijekom godina naša je nagrada postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene te je jedino domaće književno priznanje koje se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku i izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj.

Rubrika Lifestyle omiljena je adresa za sve ljubitelje mode i trendova, a sad je dobila i facelifting. Uz bogat sadržaj aktualnih tema te tjedni modni dossier u kojemu predstavljamo najveća imena svjetske modne scene, donosimo i Fashion Talks, videoserijal s našim Fashion Guruom u kojem razgovara s Hrvaticama čijem se stilu divimo. Čitajte naše savjete za uređenje doma, isprobajte nove recepte, a u razgovorima s vodećim hrvatskim stručnjacima u području zdravlja i psihologije saznajte sve o temama koje intrigiraju javnost.

U rubrici Showtime čitajte što se sve događa na svjetskoj i domaćoj showbiz sceni. Redovito razgovaramo s poznatim licima s domaće scene i otkrivamo manje poznate stvari o zvijezdama o kojima svi bruje.

Rubrika posvećena automobilima, osim klasičnim vijestima iz svijeta auto industrije, može se pohvaliti doista impresivnom kolekcijom isprobanih modela. Iako je prošlu godinu obilježila otežana isporuka novih automobila, prvenstveno zbog nedostatka poluvodiča, ipak smo isprobali čak 42 tipa vozila. Ovo je pregled malih gradskih, osobnih vozila C-segmenta, limuzina, crossovera i SUV-ova koji su se našli na našem testu.

Tportal na društvenim mrežama

Ono što stvaramo možete uz tek pokoji klik dijeliti i na društvenim mrežama. Osim uobičajenih ikona za dijeljenje sadržaja na najpopularnijim društvenim mrežama, omogućili smo vam da jednostavno podijelite sve ono što poželite e-poštom te raznim komunikacijskim servisima poput WhatsAppa ili Vibera. Tportalova grupa na Viberu u vrlo kratkom roku dosegla je brojku od gotovo 30 tisuća pratitelja, što je još jedna ilustracija toga da naši čitatelji žele dobiti sve informacije - brzo, točno i kvalitetno.

Naravno, tportal.hr i dalje možete pratiti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.