'OLABAVLJEN' GRANIČNI REŽIM

Dozvoljen uvoz do deset kilograma hrane

20.05.2009 u 09:41

Bionic
Reading

U četvrtak stupa na snagu novi Pravilnik o uvjetima unošenja osobnih pošiljaka proizvoda životinjskog podrijetla, kojim će se znatno olabaviti granični režim

Tako će Hrvati iz zemalja EU-a moći unijeti mesa, mlijeka, prerađevina, ribe i sl. u količini od po deset do dvadeset kilograma. Točnije, i od deset do dvadeset puta više nego do sada, kada se toleriralo po kilogram mesa i slično.

Slovački i češki novinari proteklih su se dana već raspitivali u tamošnjim predstavništvima Hrvatske turističke zajednice o novom režimu unosa hrane u prtljazi u Hrvatsku. Poznato je da njihovi turisti uglavnom na ljetovanje donose namirnice iz svojih matičnih zemalja.

Zbog prijašnjeg strožeg Pravilnika o uvjetima unošenja proizvoda životinjskog podrijetla u osobnoj prtljazi, zapljuštale su prijetnje o otkazima iz mnogih zemalja odakle su gosti navikli donositi hranu, posebice iz Češke. Održani su izvanredni sastanci hrvatskih ministara poljoprivrede i turizma i pravilnik je pod pritiskom turističke branše hitno stavljen izvan snage.

'Otad je i Europska komisija revidirala svoje propise, a Hrvatskoj je dodijelila status gotovo kao da je članica EU. Uvjeti su znatno omekšani prema dosadašnjima, kada se na granici smjelo tolerirati tek pokoji sendvič. Takav, pak, stroži režim, do daljnjeg ostaje za zemlje koje nisu u EU, uz nekoliko izuzetaka', objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Drugim riječima, turisti iz susjednih zemalja poput BiH ili Srbije i dalje u putnim torbama, kad je posrijedi meso, ne smiju imati više od sendviča. No kruha, tjestenine, kolača, keksa, u Hrvatsku se može unijeti neograničeno, odnosno koliko stane u putne torbe. Ograničenja nema ni za čokoladu i druge slatkiše, pakirane i druge prehrambene proizvode, koji ne sadrže svježe ili prerađeno meso i proizvode od mlijeka, piše Večernji list.