POETSKA (NE)PRAVDA

Doživotni zatvor katarskom pjesniku zbog 'opasnih stihova'

01.12.2012 u 17:06

Bionic
Reading

Mnogi su bili šokirani kada su čuli da je Katar, zemlja koja je otvoreno davala potporu revolucijama diljem arapskih zemalja, naložila doživotnu kaznu zatvora pjesniku koji je objavio pjesmu protiv vladajuće dinastije, javlja Al Arabiya

Poznati katarski pjesnik Mohammed Benal-Dheeb osuđen je na doživotnu robiju zbog stihova za koje vlasti tvrde da 'vrijeđa simbole nacije i potiče svrgavanje vladajuće dinastije', javlja Al Arabiya.

'Katarski sud je osudio na doživotni zatvor Mohammeda al-Ajamija, poznatog kao Ibn al-Dhib, po tri točke optužnice: poticanje pobune protiv režima, klevetanje princa Tamima bin Hamad al-Thanija te napada na ustav', stoji u priopćenju.

Ibn al-Dhib uložit će sljedećeg tjedna žalbu protiv presude, koja je donesena nakon šest ročišta, od kojih je većina održana u tajnosti.

Temeljem optužbi pjesnik je trebao dobiti maksimalno pet godina zatvora, rekao je njegov odvjetnik, koji je nekada bio katarski ministar pravosuđa, ističući da se 'doživotni zatvor izriče samo u slučaju pokušaja puča'.
Nekoliko pjesnika, pisaca i novinara poslalo je žalbu katarskom emiru moleći ga da pusti al-Dheeba koji je u zatvoru od 2011.

Amnesty International navodi u priopćenju da je presuda 'odlika pretjerane zabrane slobode govora' te je pozvao da se pjesnik odmah pusti na slobodu.