PRLJAVI NOVAC

'Dosada smo imali slobodne izbore, ali ne i poštene'

04.12.2012 u 14:50

Bionic
Reading

'Mnogi su opsjednuti time tko će pobijediti na izborima, no za demokraciju je važnije jesu li izbori bili ne samo slobodni, nego pošteni i transparentni te kakav je bio odaziv', upozorio je to prof. dr. sc. Dražen Lalić sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti na okruglom stolu o financiranju lokalnih izbora

Na skupu koji su zajedno organizirali Antikorupcijsko povjerenstvo i Etičko povjerenstvo za praćenje Etičkog kodeksa ponašanja nositelja političkih dužnosti Varaždinske županije u suradnji s udrugom Transparency International Hrvatska, okupili su se i predstavnici Ministarstva uprave, Državnog izbornog povjerenstva te Državnog ureda za reviziju, koji su iznijeli temeljne pretpostavke za transparentno financiranje predizbornih kampanja.

'Izbori u kojima nije poznat tijek glavnine novca teško da mogu biti pošteni kakvi bi trebali biti želimo li da na njima pobjede najbolji', ustvrdio je Zorislav Antun Petrović, voditelj projekta CRINIS kojim se procjenjuje zakonodavni sustav i ispituju postupci ključnih aktera uključenih u političko financiranje.

Ustvrdivši da neki parlamentarni izbori u nas nisu bili pošteni, Petrović je naglasio da za suzbijanje korupcije 'ne treba posebna pamet, već poštivanje zakona i dobrih običaja'.

I Lalić se složio da smo do sada imali slobodne izbore, ali ne uvijek i poštene. I to ne samo zbog nesređenih popisa i 'mrtvih duša', nego zbog utjecaja 'prljavog novca' koji se osiguravao ispod stola.

'Godine 2007. imali smo orgije korupcije, a nitko me ne može uvjeriti da je korist od toga imao samo Sanader koji je rekao da se izbori dobivaju s trećinom novca na stolu i dvije trećine pod stolom.

Takav prljavi novac je utjecao nažalost na širenje korupcije u nas, na prevlast klijentelističkog nad poduzetničkim kapitalizmom. To je uništilo mnoge razvojne šanse, pa i sudbine mnogih ljudi, krajeva i gradova te zemlje u cijelosti.

Stoga treba pozdraviti nastojanja da se uredi područje financiranja izbora, odnosno implementirati Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe u smislu da više ne bude anonimnih donacija, da više nikada javne tvrtke ni na koji način ne financiraju izbore i kampanje i da politička utakmica bude ravnopravna kako bi se na izborima do pobjede došlo na temelju rasprava u kampanji', naglasio je Lalić

Prijepori oko financiranja stranaka i kampanja, kako je upozorio, postoje i u zemljama dulje demokracije, kao što su Italija, Njemačka, Francuska i SAD gdje je Vrhovni sud dopustio neograničeno financiranje kampanja.

'Za ulazak u političku arenu treba novac, a kada je tome tako onda je važno da tijek i izvor novca budu transparentni. Nema besplatnog novca nigdje, a pogotovo ne u kampanjama. Na svojoj koži osjetili teške posljedice koruptivnog ponašanja u politici i sada je ključno da to područje uredimo, da ga učinimo transparentnim.

Sljedeći korak trebao biti da uloga se novca u politici ograniči kako bi u prvi plan došla volja građana i demokracija zaista bila ono što je davano proklamirano: vladavina naroda od naroda za narod, naglasio je Lalić.