PREPISIVAČINA NA POLICIJSKOJ AKADEMIJI

DORH neće goniti plagijatore, sindikati podržavaju čišćenje

22.11.2012 u 17:28

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo vrlo vjerojatno neće službeno reagirati na skandal u Policijskoj akademiji u Zagrebu, gdje je otkriveno da su dvojica profesora omogućila plagiranje čak 26 diplomskih i specijalističkih radova, između ostalih i drugom čovjeku HDZ-a Milijanu Brkiću

Otkaz policijskoj glasnogovornici zbog sumnjive diplome

Koncem srpnja otkaz je dobila glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj zbog sumnje da je krivotvorila diplomu.

U DORH-u prikupljaju informacije o cijelom slučaju, no vrlo su oprezni i ne žele izlaziti ni s kakvim najavama jer, po svemu sudeći, neće imati osnova za pokretanje kaznenog postupka. Čak ne žele povlačiti ni paralelu s bivšim predsjednikom HSP-a Antom Đapićem, koji je zbog prepisivanja magistarskog rada svojedobno optužen i na koncu oslobođen na splitskom sudu. 'Magistarski rad ima kvalifikaciju autorskog djela, kod diplomskih radova i nismo baš sigurni', kazali su nam neslužbeno u Državnom odvjetništvu.

Sankcije za plagijatore, pokažu li se rezultati interne revizije točnima, po svemu će sudeći biti prepuštene Ministarstvu znanosti i Ministarstvu unutarnjih poslova: prvi će poslati inspekciju u Policijsku akademiju, dok će drugi vjerojatno pokrenuti disciplinske postupke protiv svih koji su počinili povredu službene dužnosti.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić naglasio je da njegova organizacija neće konkretno reagirati na skandal u Policijskoj akademiji, pogotovo jer treba poštovati odredbu Ustava o presumpciji nevinosti svakoga dok mu se ne dokaže krivnja.

'Fakultet kriminalističkih znanosti i Visoka policijska škola očito nisu jedine institucije koje su se našle u ovoj situaciji, tu su i Medicinski, Prometni, Ekonomski fakultet i brojni drugi. Policija je jedina koja čisti svoje redove i oni kojima u njoj nije mjesto - trebaju se maknuti', kazao je Jagić.

'Vrijeme će pokazati o čemu se ovdje radi. Sindikat je pogrešna adresa za traženje komentara, ali načelno apsolutno podržavamo sve akcije čišćenja. Policajac koji se ne drži zakona, ne može ga ni provoditi', dodao je sindikalist.