seksualno zlostavljanje

DORH istražuje je li bilo zataškavanja pedofilije u Riječkoj nadbiskupiji

24.05.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Je li u slučaju bivšeg svećenika Milana Špehara, koji je priznao seksualno zlostavljanje 13 maloljetnika u periodu 1987. - 1993., bilo zataškavanja u Riječkoj nadbiskupiji, pitanje je koje se nametnulo nakon što je njegovo priznanje objavio tjednik Nacional, a nakon toga na konferenciji za novinare taj, ali i niz drugih slučajeva iznio je Mate Uzinić, riječki nadbiskup

Naime Uzinić je objavio da se za Špeharove postupke doznalo u rujnu 2016. godine, kada je priznao slučajeve u periodu 1992./93., da bi u srpnju 2018. godine priznao dodatne slučajeve u periodu 1987./88., a moguće i 1994. godine.

U Crkvi je dva puta pokrenuta istraga, a sam Špehar sve je priznao policiji 2018. godine. U to vrijeme riječki nadbiskup bio je Ivan Devčić, a u mirovinu je otišao u listopadu 2018. Tek u veljači 2021. godine Uzinić prijavljuje slučaj Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a ono ga iste godine odbacuje jer je od događaja prošlo 15 godina i nastupila je zastara.

Zašto Devčić ili netko drugi iz Riječke nadbiskupije nije ranije prijavio slučaj i je li bilo zataškavanja, ostaje otvoreno pitanje kojim će se po svemu sudeći baviti DORH i policija. Jer svatko tko zna dužan je prijaviti kazneno djelo, a pedofilija to jest po zakonu.

Kako nam je odgovorila Barbara Volf Volčanšek, zamjenica županijske državne odvjetnice u Rijeci, oni će 'povodom svih do sada zaprimljenih prijava provesti zakonom propisane radnje u cilju utvrđenja postoje li osnove sumnja na učin kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti'.

Dodala je da se navedeno odnosi na prijave u kojima je u tijeku istraga i novozaprimljenu prijavu.

'Ako se tijekom tog postupanja dođe do dokaza da bi bilo počinjeno neko drugo kazneno djelo ('zataškavanje'), bit će donesena odgovarajuća državnoodvjetnička odluka', navela je Volf Volčanšek.

Spomenuti svećenik 2018. godine otpušten je iz kleričkog staleža i od tada ne obavlja nikakvu funkciju unutar Riječke nadbiskupije. Dodajmo i da je 2019. godine papa Franjo donio upute kako postupati u slučajevima pedofilije, uz napomenu da se oni ne smiju zataškavati.