istrage protiv svećenika

Nadbiskup Uzinić izrazio žaljenje zbog seksualnog zlostavljanja u Crkvi i progovorio o devet slučajeva

22.05.2023 u 15:23

Bionic
Reading

Riječki nadbiskup Mate Uzinić obratio se danas javnosti na konferenciji za medije održanoj u Nadbiskupskom domu. Nakon što je iznio detalje o postupanju u slučajevima u kojima su se provodile ili se provode istrage protiv svećenika, uz ispriku svim žrtvama bilo kakvog nasilja počinjenog od strane svećenika i službenika Crkve, pozvao je sve koji imaju saznanja o takvim djelima da se jave i podnesu prijave

“Pomozite mi da svakog zlostavljača onemogućimo u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost staviti ih u zatvor, ali mogu i hoću ih prokazati, oduzeti im službu i onemogućiti ih da kroz crkvene strukture i autoritet zlorabe povjerenje povjerenih im osoba, posebno obitelji i djece', rekao je.

Apelirao je i na građanske i crkvene zakonodavce da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja, posebno maloljetnika.

“Još jednom u ime Crkve molim ispriku od svake žrtve zlostavljanja od strane klerika ili osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Na koliko god prepreka nailazio neću odustati od ove borbe. Riječka nadbiskupija treba i mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja”, rekao je nadbiskup.

Dodao je da osjeća duboku tugu i sram zbog zlostavljanja maloljetnih i punoljetnih osoba koje su pretrpjele od strane svećenika ili drugih osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom.

'Kao riječki nadbiskup upoznat sam s više prijava zlostavljanja koja su se dogodila u ovoj nadbiskupiji. Nažalost, razmjeri zlostavljanja su često i veći od onoga što se uspije istražiti i zbog toga od svih žrtava u svoje ime i ime Riječke nadbiskupije molim oprost. Za sve slučajeve s kojim sam upoznat pokrenuo sam potrebne istrage, prijavio državnom odvjetništvu i upoznao nadležni Dikasterij s rezultatima istrage', naveo je Uzinić.

Potom je iznio pregled prijava i preliminarnih istraga koje je proveo u zadnje dvije i pol godine. Riječ je o ukupno devet slučajeva, a prvi je, kako je naveo, završen prije njegova dolaska, pet slučajeva je vezano za optužbe zlostavljanja maloljetnika, dok su ostale optužbe vezane za financije i priležništvo. Više detalja o tome kako su se vodili procesi za svaki slučaj možete naći klikom na link.

Mate Uzinić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL