HNB-U STIŽE TUŽBA?

DORH istražuje Credo banku

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon svađe Hanfe i HNB-a oko ovrhe Credo banke, u priču oko propadanja te banke upetljao se i DORH. Istovremeno, na sudu bi se mogla naći i Hrvatska narodna banka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je provođenje izvida vezano za kaznenu prijavu u povodu deblokade računa Credo banke. Kaznenu prijavu podnijela je Hanfa pa je zagrebački ŽDO od Hrvatske narodne banke zatražio dostavljanje objašnjenja o okolnostima obavljenih isplata.

Također, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu dobilo je od Hrvatske narodne banke (HNB) zapisnik o izravnom nadzoru u Credo banci, te je zatražilo provođenje daljnjih izvida, odnosno prikupljanje svih informacija o poslovanju te novčarske kuće, objavio je DORH u kratkom priopćenju na svojoj internetskoj stranici u utorak kasno navečer.

Zbog utvrđenih bitnih nezakonitosti u poslovanju i neprovođenja mjera koje im je radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti naložila srednišnja banka, Savjet Hrvatske narodne banke na svojoj je izvanrednoj sjednici 22. studenoga ove godine odlučio oduzeti odobrenje za rad Credo banci d.d., Split.

Istovremeno s ovom odlukom donesena je i odluka o pokretanju postupka prisilne likvidacije banke, koju provode likvidatori koje je imenovala Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, čime su prestale sve ovlasti dosadašnje uprave i nadzornog odbora Credo banke d.d., te ovlasti glavne skupštine dioničara, naveli su tada središnje banke.

Istovremeno, čelni ljudi Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanacije banaka (DAB) najavili su da će isplata osiguranih štednih uloga Credo banke započeti u četvrtak

HRT pak doznaje da četiri banke (Vaba banka, Nava banka, Karlovačka banka te Banka kovanica) koje je u gostovanju u Dnevniku 3 imenovao viceguverner HNB-a Davor Holjevac, pripremaju tužbu protiv HNB-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi