GENERAL STEPHAN ABRIAL

Doprinos Hrvatske NATO-u je izvanredan

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2012 14:05
  • Objavljeno 19.06.2012 u 13:09
General zbora Stephan Abrial

General zbora Stephan Abrial

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Zapovjednik NATO-ova zapovjedništva za transformaciju, general zbora Stephan Abrial izjavio je u utorak u Zagrebu da je transformacija Hrvatske vojske prije i nakon ulaska u NATO 'impresivna', a doprinos hrvatskih oružanih snaga NATO-ovim misijama u svijetu 'izvanredan'.

'Uspješno sudjelovanje hrvatskih oružanih snaga u misijama Saveza bilo je izvanredno, a teške reforme provedene prije i nakon ulaska u članstvo u NATO-u bile su impresivne', rekao je Stephan Abrial na otvaranju međunarodne konferencije Strateških vojnih partnera u dvorani "Globus" na Zagrebačkom velesajmu.

Više od 200 sudionika, uglavnom načelnika glavnih stožera iz 56 država članica NATO-a, Partnerstva za mir, Sredozemnog dijaloga, Istanbulske inicijative za suradnju te inicijative Partners Across the Globe razgovarat će na dvodnevnom skupu o zaključcima posljednjeg summita u Chicagu, izgradnji sigurnosti i stabilnosti, kao i budućem razvoju partnerstva i zajedničkoj inicijativi u edukaciji, obuci i industriji.

Podsjetivši da je jačanje partnerstva bio jedan od glavnih zaključaka summita u Chicagu, Abrial je naveo primjere uspješne suradnje s zemljama nečlanicama poput Maroka, Kuvajta i Rusije, a na poseban način s Afganistanom. "Afganistanci, saveznici i partneri, svi smo dali velike žrtve za mir i sigurnost proteklih godina i, ne manje važno, naučili kako raditi zajedno", rekao je Abrial, francuski general na čelu zapovjedništva za transformaciju zaduženog za jačanje NATO-ovih kapaciteta.

Istaknuo je da saveznike i partnere ujedinjuju iste sigurnosne prijetnje, od cyber napada do terorizma, zajednička briga za maksimalno iskorištavanje resursa koje ulažu u obranu i golemi rezultati postignuti u mirovnim operacijama. Na otvaranju konferencije govorio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, istaknuvši da okolnosti u kojima živimo nisu savršene i da je zajednička odgovornost stvoriti uvjete za dobar život građana, regija, kontinenata i cijeloga svijeta.

"Sigurnosne prijetnje nadilaze granice nacionalnih država i prijetnje u udaljenim mjestima utječu i na našu vlastitu sigurnost", rekao je hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga.

"Bit ćemo pouzdan partner našim savenzicima. Sigurnost naših zemalja ključna je za politički, društveni, gospodarski, znanstveni i svaki drugi napredak naših društava", naglasio je Josipović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi